طراحی و معماری بنا بر اساس ویژگیهای بومی
نخستین ویژگی که در بحث راهاندازی اقامتگاه بومگردی باید به آن توجه شود، طراحی و معماری ساختمان است. یک اقامتگاه بومگردی باید بر اساس مصالح و همچنین ساختار خانههای بومی همان منطقه ساخته شود. در مناطق جنگلی، کویری و ساحلی باید توجه داشت که خانههای بومی با استفاده از چه مصالح و چه سبکی ساخته میشوند.
در موضوع استفاده از مصالح، بسیار مهم است که تاحدامکان مصالح بهجای آنکه از منطقه دیگری خریده و به آنجا آورده شوند، از همان منطقه تأمین شوند. همچنین در مورد استفاده از نیروهای انسانی نیز مهم است که از افراد بومی و محلی همان منطقه در انجام امور ساختوساز و تأمین مصالح استفاده شود. فراموش نکنیم که یکی از اهداف مهم بومگردی، ایجاد اشتغال و توسعه اقتصادی در روستاها و مناطق کمتر توسعهیافته است تا بهاینترتیب از مهاجرت روستاییان به شهرها جلوگیری شود.
چیدمان اقامتگاه بومگردی بر اساس فرهنگ بومی
تمام طول سفر یک فرد بومگرد میتواند فرصتی برای آشنایی با فرهنگ بومی منطقه باشد؛ بنابراین یکی از مهمترین کارهایی که در اقامتگاههای بومگردی صورت میگیرد، استفاده از المانهای سنتی در طراحی فضا است. میتوان از هرآنچه که مربوط به فرهنگ و سنت مردم بومی منطقه است در بخشهای مختلف اقامتگاه استفاده کرد. پارچههای سوزندوزی، ظروف، فرش، پردهها، ادوات موسیقی، اشیا تزئینی و حتی گل و گیاهانی که در یک اقامتگاه بومگردی استفاده میشوند، همگی میتوانند الهام گرفته از فرهنگ بومی باشند. البته که استفاده از وسایل قدیمی و بهجامانده از گذشته ارزش بیشتری دارند و تأثیر بیشتری بر بیننده خواهند گذاشت؛ اما در صورت عدم دسترسی به این وسایل، میتوان آنها را به شکل تازه طراحی و در بخشهای مختلف اقامتگاه استفاده کرد. این یکی از بهترین و تأثیرگذارترین روشها برای انتقال عناصر فرهنگی به مهمانان و گردشگران است.
میزبانی بر اساس سنت و فرهنگ بومی
میزبانان یک اقامتگاه بومگردی نیز باید موارد خاصی را رعایت کنند تا به استانداردهای بومگردی نزدیک شوند. استفاده از لباسهای سنتی منطقه، حفظ گویش یا لهجه بومی، پذیرایی بر اساس سنت و فرهنگ و باورها، همگی میتوانند یک منبع ارزشمند برای انتقال عناصر فرهنگی باشند. سبک اقامتی که میزبان به مهمان در یک اقامتگاه بومگردی ارائه میدهد نیز باید بر اساس سنتهای بومی باشد. در این اقامتگاهها به طور معمول مهمانان روی زمین میخوابند، روی زمین غذا میخورند و بهطورکلی سبک زندگی ساده بومی را دنبال میکنند. طبخ غذاهای محلی بخش بسیار مهمی از بومگردی و مدیریت یک اقامتگاه بومگردی است. گردشگری غذا یکی از موردتوجهترین بخشهای گردشگری در جهان است. میزبانان اقامتگاه بومگردی باید با استفاده از مواد غذایی محلی و تاحدامکان ارگانیک، غذاهای بومی را برای مهمان خود طبخ کنند تا از این طریق نیز بخشی دیگر از فرهنگ بومی منطقه را به گردشگران انتقال دهند.