پمپ پیستونی نوعی پمپ جابجایی مثبت بوده و زیرمجموعه پمپ های رفت و برگشتی است؛ به این معنی که با حرکت رفت و برگشتی مکانیزم بکار رفته در آن (پیستون) در داخل محفظه پمپ (سیلندر)، به حجم ثابتی از سیال که در محفظه محبوس شده فشار اعمال شده و باعث به جریان در آمدن آن می شود. پمپ پیستونی معمولا در مواردی بکار میرود که نیاز فشار خروجی در بازه 100 تا 1000 بار است (فشار بالا)؛ به همین خاطر به پمپ پیستونی، پمپ فشار قوی نیز می گویند.
انواع پمپ پیستونی چیست؟
براساس نحوه عملکرد و جابجایی سیال عامل در داخل سیلندر، پمپهای پیستونی موجود در بازار به چهار گروه اصلی شامل:
- پمپ پیستونی بالابر یا لیفت (Lift Piston Pump)
- پمپ پیستونی فورس یا قدرتی (Force Pump)
- پمپ پیستونی محوری (Axial Piston Pump)
- پمپ پیستونی شعاعی (Radial Piston Pump)
از دیدگاه استفاده صنعتی نیز میتوان پمپهای پیستونی را به سه دسته پمپ شامل:
- پمپ پیستونی کارواش صنعتی (فشار کاری 200 الی 400 بار)
- پمپ پیستونی کارواش خانگی (فشار کاری 70 الی 160 بار)
- پمپ پیستونی آب شور (به دلیل جلوگیری از خورندگی جنس قطعات استیل است.)
- پمپ مه پاش
- پمپ سم پاش (پشت تراکتوری)
- پمپ پیستونی هیدرولیک
- پمپ پیستونی محوری
از جمله پمپ های پرکاربرد در تهویه وسایل نقلیه، موتور هیدرولیک و پمپ های جداگانه، نوع محوری از پمپ پیستونی است. گروهی از پمپ هیدرولیک موجود در بازار نیز از از نوع پیستونی محوری هستند که برای ایجاد فشار های بالا و جابجایی اجسام سنگین در جک های هیدرولیک به کار میرود. در این نوع، چندین پیستون درون سیلندرهای جداگانه ولی در یک ردیف روی محیط دایره مشخص قرار داده شده و حرکت رفت و برگشتی محور آنها طی یک حرکت موازی و هم محور موجب تخلیه سیال کاری و عمل پمپاژ میشود.
پمپ پیستونی شعاعی
اگر نیاز به راندمان بالا، فشار بالا، دبی پمپاژ پایین و جریان بدون نوسان در خروجی باشد، از پمپ های پیستونی شعاعی استفاده میشود.
هیدروموتور یا موتور هیدرولیک چیست؟
هیدروموتور هیدرولیک دستگاهی است گه انرژی روغن هیدرولیک تحت فشار را دریافت کرده و به گشتاور و حرکت دورانی تبدیل می کند. به عبارت دیگر، هیدروموتور ها معکوس عملی که پمپ هیدرولیک انجام می دهد را روی سیال (روغن هیدرولیک) اعمال می کنند.
هیدروموتور ها تجهیزاتی دوار هستند که در صنایع مختلف نقش کلیدی دارند. در تمام ماشین هایی که در آنها نیاز به حرکت چرخشی است نیاز به هیدروموتور احساس می شود. صنایعی مانند خودروسازی، صنایع مرتبط با سیمان، صنایع شیمیایی، صنایع معدن و غیره از مواردی هستند که هیدروموتور ها در آنها کاربرد دارند. ساختمان هیدروموتور ها بسیار شبیه به پمپ های هیدرولیکی است اما فرآیندی که در هیدروموتور ها رخ می دهد متفاوت از پمپ ها می باشد.
انواع هیدروموتور با توجه به نوع عملکرد:
هیدروموتور با دوران محدود
هیدروموتور با دوران پیوسته
انواع هیدروموتور:
هیدروموتور دنده ای
هیدروموتور پیستونی
هیدروموتور پره ای

شیر کنترل جهت هیدرولیک چیست
شیرهای کنترل جهت در سیستمهای هیدرولیکی وظیفه هدایت روغن به مسیرهای مورد نظر را بر عهده دارند. این شیرها بین مخزن روغن و سیلندرها نصب می شوند. شیرهای کنترلِ جهت دقیقاً نقش یک هاب را بازی می کنند. در ساختار این شیرها یک پورت ورودی و تعدادی پورت خروجی تعبیه شده
انواع شیر کنترل جهت هیدرولی
الف) از نظر منبع نیرو
۱. شیر کنترل جهت هیدرولیک دستی
در شیرهای دستی کنترلِ جهت هیدرولیک، عملکرد دقیقاً بمانند شیرهای برقی است با این تفاوت که بجای انرژی برق، از نیروی انسانی (کاربر) برای تغییر جهت ورود و خروج روغن استفاده می شود.
. شیر کنترل جهت هیدرولیک برقی
در سیستم های هیدرولیک از شیرهای برقی برای کنترل جریان، فشار و جهت حرکت روغن هیدرولیک استفاده می شود. این شیرها رایج ترین نوع شیرها هستند که توسط یک سیگنال الکتریکی، معمولاً از یک سیستم کنترل یا یک سوئیچ، برای باز کردن یا بستن مسیر جریان، فعال می شوند.
شیرهای برقی می توانند به طور مستقیم توسط کاربر و یا به صورت خودکار عمل نمایند. از مزایای این نوع شیرها می توان به سرعت زیاد، امکان کنترل از راه دور، و امکان سازگاری با طیف وسیعی از اندازه ها، پیکربندی ها و درجه بندی فشار اشاره کرد. نقطه ضعف این شیرها نیازمندی به برق و نقص فنی زیاد است.
- تک بوبین
- دو بوبین