⚫️ مدولار چیست؟
مدولار در اصطلاح به معنی چیزی است که در اندازه و مقیاس معین؛ طراحی و قالب بندی شده است. در بسیاری از رشته ها مدولار به کار رفته است. در هر رشته مدولار به گونه ای خاص تعریف می شود. از جمله این رشته ها معماری است. در معماری مدولار به این صورت است که یک سطح یا حجم از تکرار چندین باره مدول هایی مشخص ایجاد می شود و یک ترکیب بزرگتر به وجود می آید. به عبارتی از اتصال و کنار هم قرار دادن شکل های گوناگون و چندگانه می توان برای ساختن سازه های بزرگتر استفاده کرد.
هدف از به کار بردن سیستم مدولار کاهش هزینه، افزایش سرعت ساخت، جابجایی آسان و صرفه جویی در وقت می باشد. قطعات پیش ساخته که در انبوه سازی و اجرای ساختمان به کار میروند پایه و اساس مدولار هستند. از مدولار می توان برای ساخت فضاهای نمایشگاهی، کلاس درس، کیوسک، خانه های ویلایی، ساختمان های چند طبقه، اتاق و دفتر کار، استودیو موسیقی و … استفاده کرد.
از آنجا که زمان در تحویل پروژه های ساختمانی فاکتور مهمی است لازم است در اجرای پروژه های ساخت و ساز، زمان مدیریت شود. استفاده از سیستم مدولار راه حل موثری برای مدیریت و کاهش زمان اجرای پروژه های ساختمانی است. در سیستم مدولار از مواد و مصالح معمولی استفاده می شود و تابع مقررات متعارف است و فقط از نظر زمان ساخت با ساخت و سازهای سنتی تفاوت دارد.
در سیستم مدولار قطعات و سازه های پیش ساخته در کارخانه تولید شده و در محل مورد نظر نصب می شوند. به این صورت که در کارخانه؛ کف اتاق ها و دیوارهای آن و نیز سقف آن ساخته می شوند. سپس به سایت و موقعیت مورد نظر منتقل شده و در نهایت مونتاژ می شوند. با استفاده از جرثقیل می توان قطعات بزرگ را در موقعیت مورد نظر قرار داد. این ساخت و سازها هم به صورت دائمی قابل استفاده هستند و هم به صورت موقت و با قابلیت جابجایی و چیدمان مجدد.
⚫️ مزایا:
از مزایای روش مدولار؛ کاهش هزینه، کاهش زمان نصب و اجرای پروژه می باشد. با توجه به اینکه قطعات مورد نیاز برای یک سازه در محیط کارخانه و به طور همزمان ساخته می شوند؛ موجب می شود زمان اجرای پروژه کاهش چشمگیری داشته باشد. زیرا عوامل بازدارنده از قبیل شرایط نامساعد جوی و شرایط منطقه حذف می شوند. افزایش ایمنی برای کارگران نیز از دیگر مزایای سیستم مدولار است. به این دلیل که ساخت قطعات در محیطی امن انجام می شود و مخاطرات حاصل از ارتفاع و جابجایی مصالح ساختمانی وجود ندارد. برای ساخت سازه ها بسته به نوع استفاده ازسازه، از مواد و مصالح مختلفی استفاده می شود و مدول های ساخته شده خیلی سنگین نیستند.
پانلهای عایق سازهای یکی از مواردی هستند که هم سبک و با دوام هستند و هم در برابر رطوبت و حرارت به عنوان عایق عمل می کنند. از جمله این مواد می توان فولاد، بتن و چوب را نام برد. قطعات مدولار را می توان جدا کرده و جابجا کرد. به این دلیل مرمت آن نیز آسان است. ضایعات مصالح ساختمانی نیز در سیستم مدولار قابل کنترل هستند و کاهش می یابند.
با استفاده از سیستم مدولار می توان هر نوع ساختمانی را ساخت به این شرط که قبل از ساخت، طراحی ساختمان بر اساس سیستم مدولار انجام شود. با این تفاوت که در ساخت و ساز سنتی می توان تغییراتی در طراحی ایجاد کرد. در شهرهای بزرگ و محل های فشرده شهری سیستم مدولار نسبت به سیستم سنتی ارجحیت دارد. در مناطق دور افتاده و صعب العبور نیز با استفاده از روش مدولار می توان مشکلات کار در این گونه مناطق را کاهش داد. سیستم مدولار این مزیت را دارد که می توان بر حسب نیاز چیدمان ها را تغییر داده و دوباره چینی مدول ها را انجام داد.
⚫️ مراحل اجرای پروژه به روش مدولار:
طراحی پروژه و نقشه ی مهندسی
تایید طرح مورد نظر
شناژبندی و آماده سازی پی
ساخت قطعات پیش ساخته در کارخانه
انتقال قطعات ساخته شده به محل نصب
نصب و سرپا کردن قطعات و سازه های مدولار
در صورت نیاز ترمیم بخش های مختلف

⚫️ قالب مدولار
برای پیاده کردن سیستم مدولار در ساختمان سازی به قالب هایی نیاز است که از آنها برای بتن ریزی استفاده می شود. انواع قالب مدولار با توجه به طراحی سازه و ابعاد مورد نیاز ساخته می شود.
ناگفته نماند در سال های اخیر در ساخت قالب های بتن ریزی پیشرفت های حاصل شده است. علاوه بر استفاده از چوب و فلز، ساخت قالب از جنس فایبر گلاس، پلاستیک و کامپوزیت از جمله این پیشرفت ها است. عامل هزینه و مقاومت موجب شده که چوب و فلز نسبت به مواد ذکر شده کماکان دارای ارجحیت باشند. در سیستم مدولار استفاده از فولاد ترجیح داده می شود. دلیل این ارجحیت عبارتند از:
تکرار پذیری بالا در استفاده از قالب فلزی به دلیل مقاومت صلیبی بالا.
امکان قرار دادن قالب های فلزی روی یکدیگر به منظور ساخت سازه های مرتفع.
ایجاد سطوح صاف و عاری از هرگونه عیب و نقص به دلیل صاف بودن سطح ورق فولادی.
نچسبیدن بتن به سطح فولاد به دلیل انعطاف پذیری فولاد.
سادگی و سهولت در برپا کردن و نیز جمع کردن قالب های فلزی.
مستحکم بودن و دارای عمر مفید بالا و نیز مقاوم در برابر آتش سوزی.
قابلیت تغییر مقاومت و ظرفیت قالب.
افزایش سرعت قالب بندی.
حفظ و نگهداری از قالب های مدولار در عمر مفید آنها موثر است. در صورتی که از قالب ها به طور صحیح استفاده شود عمر این قالب ها بالاتر می رود. به این منظور لازم است از افتادن، ضربه خوردن، پرت شدن و قرار گرفتن در شرایط خورنده اجتناب شود. در صورت رعایت موارد فوق قالب ها تغییر شکل نداده و امکان استفاده مجدد و فروش قالب ها به عنوان قالب های کارکرده و دست دوم وجود دارد. این امر به سود دهی روش و برگشت سرمایه کمک می کند.