شیرآلات سرامیکی نسل جدیدی از انواع شیرآلات هستند که هم برای آشپزخانه و هم در سرویس های بهداشتی کاربرد دارند. در گذشته از آلیاژ برنج برای ساخت شیرآلات سنتی استفاده می شد که امروزه در بسیاری از کشور های جهان دیگر کاربردی ندارد.
برنج، آلیاژ مس و روی است که به دلیل داشتن معایبی خاص در حال کنار گذاشته شدن است. حقیقت آن است که صنایع ساخت شیرآلات از گذشته تا به امروز تغییرات زیادی در محصولات خود داشته است. دلیل آن پیشرفت های انجام شده در حوزه متالورژی برای ارائه آلیاژهای جدید به همراه بهره وری از تکنولوژی های جدید در ساخت شیرآلات است.
شیرآلات سنتی
جنس شیرآلات سنتی از آلیاژ برنج است. شیرآلات سنتی به صورت دو دستگیره ای ساخته می شوند. باز و بسته کردن جریان آب با استفاده از چرخش دستگیره ها انجام می شود. تنظیم شدت جریان آب در هر دستگیره امکانپذیر است اما برای تنظیم دما نیازمند چرخش هر دو دستگیره هستید.
یکی از مهمترین دلایل کنارگذاری شیرآلات سنتی معضل کمبود منابع آبی در بسیاری از کشورهای جهان است. شیرآلات سنتی اتلاف آب زیادی دارند. برای مثال در زمان تنظیم کردن دما با باز کردن آب سرد مقدار زیادی از آب هدر می رود تا بتوانید در این زمان با چرخاندن دستگیره آب گرم، دمای مطلوب را بدست آورید. همچنین سرعت قطع و وصل کردن جریان آب به دلیل حرکت چرخشی دستگیره ها کند است و مجموعه این عوامل باعث اتلاف مقادیر زیادی از آب می شود.
شیرآلات سرامیکی
شیرآلات سرامیکی از نوع تک دستگیره ای هستند که به آنها شیر آلات اهرمی نیز گفته می شود. قطع و وصل کردن جریان آب با استفاده از بالا و پایین بردن اهرم انجام می شود. برای تنظیم دمای آب نیز اهرم شیر بایستی به سمت راست و چپ گردش کند.
به این نوع، شیرآلات میکسر هم گفته میشود. زیرا به دلیل داشتن صفحه سرامیکی قادر به اختلاط آب گرم و سرد تنها با استفاده از یک اهرم هستند. این دیسک های سرامیکی یکی ثابت و دیگری تحت تاثیر اهرم متحرک است.

تفاوت شیرآلات سرامیکی با انواع سنتی
به طور کلی شیرآلات سرامیکی در استفاده های طولانی مدت کمتر به تعمیر نیاز پیدا می کنند و نگهداری از آنها ساده تر است.
مشکل اصلی شیرآلات سنتی به غیر از اتلاف آب، چکه کردن است. زیرا در این نوع شیرآلات از واشر های لاستیکی استفاده می شود. در واقع جریان آب با استفاده از همین واشر برقرار می شود. در صورتی که واشر صدمه ببیند به سرعت دچار نشتی می شود. مهمترین عامل صدمه دیدن واشر ها چرخش دستگیرههای شیرآلات است که معمولاً فشار وارد شده در هنگام چرخش دستگیره به مرور زمان باعث هرز رفتن واشر می شود.
اما این مشکل در شیرآلات سرامیکی به دلیل وجود کارتریج یا همان دیسک سرامیکی از بین رفته است. به همین دلیل مشکل چکه کردن آب در این شیرآلات وجود ندارد. این تکنولوژی باعث شده است تا شیرآلات سرامیکی از انعطاف پذیری زیادی برای باز و بسته کردن جریان آب برخوردار باشند. ضمن اینکه به دلیل سخت تر بودن سرامیک نسبت به لاستیک میزان فرسایش شیرآلات سرامیکی کمتر است و به ندرت به تعمیر نیاز پیدا می کنند.