شاید تصور کنید که هر کلبه، خانه یا فضای محصور در چهار دیواری که در دشت، جنگل، کنار دریا یا مناطق کویری وجود داشته باشد یک اقامتگاه بوم گردی است. اما واقعیت این است که بر اساس تعاریفی که ما به شما ارائه کردیم اقامتگاه بوم گردی خصوصیات خود را دارد. ما در ادامه ویژگیها و خصوصیاتی که هر اقامتگاه بوم گردی باید آنها را در خود داشته باشد به شما ارائه خواهیم کرد.
· معماری و طراحی بنا بر اساس خصوصیات بومی منطقه
اولین فاکتور این است که اقامتگاه بومگردی شما باید بر اساس معماری و طراحی بناها در منطقه، طراحی و اجرا شود. یک اقامتگاه بوم گردی بهتر است با مصالح بوم آورد موجود در منطقه ساخته شود. برای مثال در مناطق جنگلی، ساحلی یا کویری شما باید با مصالح غالب در آن منطقه اقامتگاه خود را برپا کنید. در این حوزه مسئله مهم این است که مصالح تا جایی که امکان دارد از مناطق دیگر خریداری نشده و به منطقه شما منتقل نشوند.
این مصالح کاملاً باید بوم آورد بوده و ضمن تولید و تهیه در منطقه، بر اساس اقلیم منطقه مورد استفاده قرار بگیرند. ضمن اینکه نیروهای انسانی مورداستفاده همگی باید محلی و بومی باشند تا برای امور تأمین مصالح و ساختوساز از آنها استفاده شود. فراموش نکنید که از جمله اهداف اصلی در این حوزه ایجاد و توسعه اقتصاد و اشتغال است که البته این موضوع در روستاها و در حال حاضر کمتر مشاهده میشود. اگر با درنظرگرفتن این هدف اقامتگاههای بوم گردی بنا شوند، مهاجرت روستاییان از روستا به شهر کمتر شده و موجب توسعه اقتصادی و فرهنگی در منطقه خواهد شد.
· چیدمانها در اقامتگاه بوم گردی بر اساس فرهنگ غالب بومی
ویژگی دوم این است که در طول یک سفر بوم گردی، فرد میتواند به راحتی با فرهنگ منطقه بومی آشنا شود. به همین دلیل است که شما به عنوان اصلیترین کار باید در طراحی و ساخت و چیدمان اقامتگاه بوم گردی خود حتماً از المانهای مختلف سنتی استفاده کنید. موضوعاتی که کاملاً مربوط به سنت و فرهنگ مردم بومی منطقه شما هستند و بخشی اساسی و مهم را در اقامتگاه بومگردی تشکیل میدهند.
برای مثال پردهها، ظروف، فرش، پارچههای سوزن دوزی، اشیا تزیینی، گل و گیاهان، ادوات موسیقی و موارد مشابه باید با دقت و ظرافت در طراحی و چیدمان اقامتگاههای بوم گردی مورد استفاده قرار بگیرند. فراموش نکنید که استفاده کردن از تجهیزات و وسایلی که قدیمی هستند، ارزش بیشتر و البته تأثیر فراوانتری بر بیننده دارد. اگر این وسایل به حالت قدیمی در دسترس شما نیستند، باز هم مشکلی نیست. چون میتوانید آنها را مجدداً طراحی کرده و در قسمتهای مختلف اقامتگاههای بوم گردی خود مورد استفاده قرار دهید.

· میزبانی کردن بر پایه فرهنگ و سنت منطقه
بد نیست بدانید که از دیگر روشها برای اینکه به خوبی اقامتگاه بوم گردی خود را تجهیز کرده و فرهنگ خود را به گردشگران معرفی کنید، این است که بر اساس فرهنگ اصیل بومی خود از بوم گردها با لباسهای سنتی که در منطقه وجود دارد و با لهجه بومی و گویش اصیل خودپذیرایی کنید. پذیرایی کردن بر اساس فرهنگها و سنتها و باورها، همگی منابع ارزشمندی محسوب میشود که میتواند به سرعت فرهنگ شما را منتقل کند. سبکی که شما برای پذیرایی کردن از میهمانان خود در نظر میگیرید باید بر اساس سنتهای بومی شما باشد.
اینکه در اقامتگاههای بوم گردی منطقه شما، مهمانان به طور سنتی بر روی زمین خوابیده، روی زمین غذا بخورند و به طور کلی سبک زندگی ساده و بومی منطقه شما را اجرا کنند، تأثیرات بسیار زیادی دارد. پختن غذاهای محلی در اقامتگاههای بوم گردی هم یکی دیگر از جاذبههای این اقامتگاهها به حساب میرود. گردشگران دوست دارند که وقتی به مناطق جدید سفر میکنند بتوانند از غذاها خوراکها و نوشیدنیهای سنتی آن منطقه استفاده کنند.