رنگ الکترواستاتیک یکی از پرکاربردترین و پراستفادهترینها در دنیای صنعت است. از کورهای با ذرات ریز و خشک رزین ساخته شده است که بار مغناطیسی دارد. همین موضوع سبب میشود که چسبندگی آن به متریال مورد نظر بیشتر شود. علاوهبرآن در دستهبندی رنگهای پیشرفته بهحساب میآید که میتوان آن را بهعنوان رنگ سنتی استفاده کرد. البته روشهای مختلفی برای استفاده از این رنگ الکترواستاتیک، مزایا رنگ الکترواستاتیک، رنگ پودری الکترواستاتیک، کوره رنگ الکترواستاتیک وجود دارد
آشنایی با روشهای رنگآمیزی الکترواستاتیک
بهطورکلی چهار تکنیک جهانی برای پاشش رنگ الکترواستاتیک وجود دارد که در ادامه بیشتر با آنها آشنا میشویم. اولین روش به نام پیش گرما شناخته میشود. البته این روشهای رنگ در دنیا مورداستفاده قرار میگیرند. اما ما از نظر استفاده در ایران نیز در خصوص آنها صحبت خواهیم کرد. این مطلب میتواند برای شرکتهایی که قصد توسعه فناوریهای رنگآمیزی و پردازشهای سریع را برای تولیدات خود دارند میتواند راهنمای خوبی باشد. ضمن این که این روشها معمولاً در تمام دنیا مورداستفاده قرار میگیرند.
ضخامت رنگ الکترواستاتیک
ضخامت رنگ الکترو استاتیک به عوامل مختلفی بستگی دارد که شامل موارد زیر است:
- نوع رنگ های مورد استفاده بسیار مهم است. به طوری که رنگ هایی که گران روی بیشتری دارند، ضخامت بیشتری ایجاد می کنند.
- فاصله بین ابزار الکترواستاتیک و قطعه بسیار قابل توجه است. به طوری که هر چه فاصله کمتر باشد پوشش دهی و ضخامت رنگ استاتیک نیز بیشتر می شود.
- هر چه ولتاژ بالاتر باشد ضخامت پوشش های الکترواستاتیکی نیز افزایش می یابد.
- هر چه سرعت اعمال رنگ بر روی سطح قطعه مورد نظر بیشتر باشد بدیهی است که از ضخامت رنگ استاتیکی می کاهد.
- علاوه بر موارد ذکر شده هر چه شرایط محیطی نامناسب تر باشد بر روی ضخامت رنگ الکترواستاتیک تاثیر بیشتری می گذارد. دمای بالا ضخامت را کمتر و رطوبت بالا پوشش را ضخیم تر می کند.

ویژگیهای رنگآمیزی الکترواستاتیک
بهطورکلی رنگ الکترواستاتیک مقاومت بالایی در مقابل تغییرات دما، رطوبت، یخزدگی و سرما دارد. همینطور میتوان از آن در هر فضایی استفاده کرد. البته به شرطی که بهخوبی اجرا شده باشد. ضمن این که رنگ الکترواستاتیک باعث میشود که متریال زیبایی زیادی داشته باشد و بهراحتی میتوان آن را بهعنوان یک کالای ضدزنگ به فروش رساند. همینطور تغییر رنگی در مدتزمان طولانی حاصل نمیشود. امکان شستشو بهصورت سطحی وجود دارد. ضخامت یکسان در کل بخش ایجاد میشود و میتوان پوششدهی فوقالعادهای با استفاده از آن ایجاد کرد. در نهایت نقاط غیرقابلدسترس نیز با استفاده از رنگ الکترواستاتیک بهراحتی قابل رنگآمیزی هستند. رنگ الکترواستاتیک ضدخش و مقاوم در مقابل ضربه است و طیف وسیعی از رنگها را میتوان در آن استفاده کرد.
مزایای رنگ الکترواستاتیک
این روش مزیتهای زیادی دارد که در ادامه به بررسی آنها میپردازیم. اولین موضوع این است که هرگونه ترکیب شیمیایی در آن استفاده نمیشود و خبری از فلزات سنگین و سمی نیست. ضمن این که ترکیبات آلی و حلالهای آلی نیز در آن وجود ندارد و در صورت استفاده حجم زیاد فوقالعاده مقرونبهصرفه است. بازدهی آن نیز نزدیک به 90 درصد در نظر گرفته شده است.
میتوان برای ضخامتهای مختلف فلزات از آن استفاده کرد. یکنواختی فوقالعادهای برای پوششدهی کل متریال دارد. پس از مرحله پخت میتوان با استفاده از کوره رنگ الکترواستاتیک بهراحتی آن را مورد بهرهبرداری قرار داد. همینطور استفاده آن فوقالعاده آسان است و هیچگونه آسیبی در دستگاه تنفس و سیستم بدن انسان به وجود نمیآورد. به طبع نسبت به دیگر روشهای رنگآمیزی، رنگ الکترواستاتیک صرفاً با استفاده از یک ماسک قابل انجام است و میتوان به دلیل حرکت علی و پخش و گستردگی یکنواخت آن را در هر مسیری مورد بهرهبرداری قرارداد. این رنگها مقاومت فوقالعادهای در مقابل خراش، یخزدگی، باران و… دارند.