- نقشه برداری محل مورد نظر و تعیین شیب زمین
- تعیین سطح مبنا
- خاک برداری و خاکریزی
- استفاده از مصالح پرکننده
- تسطیح سطح به وسیله یک لایه نازک ملات نرم
- شبکه بندی آرماتور و طراحی بار وارده در صورت لزوم
- استفاده از اسپیسر برای ایجاد فاصله بین میلگرد و سطح زمین
- قالب بندی محدوده بتن ریزی
- استفاده از درزگیر و فوم در نواحی مرزی، مثل کنار دیوار یا ستون
- استفاده از افزودنی بتن، مثل ژل میکروسیلیس یا الیاف
- بتن ریزی و تراز کردن آن
- پرداخت سطوح جهت ایجاد بتن یکدست و صاف
- تعبیه درز انبساط
اصلی ترین بخش تشکیل دهنده هر ساختمانی، کف آن است که مساحت عمده یک ساختمان را تشکیل می دهد. کف به علت تردد، انتقال، انبار و جابهجایی مهم ترین بخش از هر سازه می باشد. به عملیات قابل استفاده کردن کف یک محوطه، کف سازی گفته می شود.
بتن یک ماده مرکب است که عمدتاً از سیمان پرتلند، آب و سنگدانه (شن، ماسه یا سنگ) تشکیل شده است. هنگامی که این مواد با هم مخلوط می شوند، خمیر قابل اجرا را تشکیل می دهند که سپس به مرور زمان سفت می شود. بتن یک مصالح ساختمانی مهم است که به طور گسترده برای کف سازی ساختمان ها، پل ها، جاده ها و سدها استفاده می شود. کف های بتنی از نظر استحکام، مقاومت در برابر آتش، آکوستیک، نگهداری و طول عمر مفید هستند. در ادامه به تعریف کف سازی بتنی، معایب و مزایا و همچنین انواع کف سازی بتنی پرداخته می شود.
چنانچه کف سازی با بتن صورت گیرد، کف سازی بتنی نامیده شده که به شکل های مختلفی انجام می شود. از مهم ترین مراحل کف سازی بتنی، نازک کاری در ناحیه کف هر سازه است. این عملیات در ساختمان های پر تردد استفاده می گردد زیرا فشار وارد شده روی سطح بسیار زیاد است. به عنوان مثال برای پارکینگ ها، مراکز خرید، سالن اجتماعات، کف کارخانه ها و سایر مکان های عمومی کاربردی می باشد. یک نکته مهم و قابل تامل در مرحله اجرای کف سازی بتنی، رعایت استانداردهای لازم است. زیرا در صورت عدم رعایت آن ها، با گذر زمان مشکلاتی رخ می دهد که تاثیرات منفی را به همراه دارد از جمله ایجاد ترک در کف بتنی، پیدایش سطوح ناهموار، عدم مقاومت در برابر فشار، آتش و غیره. بنابراین لازم است علاوه بر رعایت اصول در کف سازی بتنی، از بتن مرغوب استفاده شود تا از بروز مشکلات جلوگیری شود.

به طور کلی برای انجام کف سازی بتنی ابتدا باید چند لایه ملات روی سطح مورد نظر ریخته شود. در مرحله بعد با استفاده از مصالح پرکننده مانند خاک یا پوکه و شن کف سازه ترازبندی شده تا برای کف سازی آماده گردد. در آخرین مرحله بتن ریخته شده و عملیات کف سازی اجرا می شود. البته باید در نظر داشته باشید که کف سازی بتنی در همه پروژه ها به این ترتیب انجام شده به عنوان مثال در مناطقی که بارش شدید برف و باران وجود دارد، عایق بندی در سطح نیز انجام می شود. اگر چه شرایط هر پروژه با دیگری متفاوت است اما روند کلی برای اجرای کف سازی بتنی به صورت زیر می باشد:
🔶 مزایای استفاده از فوم بتن 🔶
فوم بتن به عنوان یکی از جدیدترین مصالح قابل استفاده در صنعت ساخت وساز کشور، از محبوبیت مناسبی نیز برخوردار است که علت این محبوبیت را می توان در ویژگی های زیر جست وجو کرد.
۱. عایق مناسب صوتی و حرارتی
فوم بتن به علت متخلخل بودن و داشتن بافت یکپارچه یک عایق حرارتی عالی است که با کاهش چگالی بتن افزایش چشمگیری خواهد داشت. فوم بتن قابلیت عایقی در برابر سرما و گرما داشته و علاوه بر این مسئله ازجمله عایق های صوتی مناسب به خصوص در ساختمان های چندطبقه به شمار می رود.
۲. یک عایق رطوبت کارا
ازآنجایی که فوم بتن دارای قشرهایی با سطوح متخلخل فراوان است، طبیعتاً دارای شکاف های مویین و درزهای کمتری نیز در سطح بوده و اگر پوشش فوم بتن باضخامت کافی استفاده شود، در مقابل نفوذ باران و رطوبت مقاومت مطلوبی نشان خواهد داد.
۳. سرعت بالا در اجرا
با بهره گرفتن از بتن سبک در اجرای پروژه ها می توان از هدر دادن وقت در اجرای کف سازی جلوگیری کرد و در کمترین زمان به بهترین نتیجه دست یافت. دستگاه های فوم بتن روزانه می توانند ۶۰ تا ۹۰ متر مکعب بتن تولید کنند که این مسئله بدین معنی است که سرعت اجرای فوم بتن حدود ۷ برابر بیشتر از روش سنتی می باشد درواقع اگر با روش سنتی ۸۰ مترمربع، کف سازی را اجرا کنیم با فوم بتن می توانیم حدود ۵۶۰ مترمربع در همان زمان اجرا کنیم.
۴. ارزان تر بتن سنتی
ازجمله مهم ترین دلایل انتخاب فوم بتن توسط کارفرمایان، قیمت کم آن در مقایسه با بتن سنتی است چراکه فوم بتن ارزان تر می باشد.

۵. مقاومت فشاری بالا
مقاومت فشاری پارامتر مهمی در صنعت ساخت وساز می باشد چراکه قابلیت تحمل فشار و بار را بر روی سطح نشان می دهد؛ بنابراین در حال حاضر مقاومت فشاری و کششی مطلوب فوم بتن سبب شده است در بسیاری از کشورهای پیشرفته علاوه بر ساختمان سازی از بعضی انواع فوم بتن حتی در کف سازی معابر و زیرسازی راه ها نیز استفاده شود. درواقع وجود مقاومت فشاری بالا در این نوع بتن با افزایش مقاومت تقریباً نامحدود همراه است.
۶. مقاومت در برابر حریق
فوم بتن آتش نمی گیرد و با افزودن ضخامت و یا کاهش چگالی آن می توان تا حد زیادی مقاومت ایجاد کرد. به طور مثال، قطعه ای از فوم بتن با وزن مخصوص ۷۰۰ تا ۸۰۰ کیلوگرم در متر مکعب که حداقل ۸ سانتی متر ضخامت داشته باشد، می تواند تا دمای ۱۲۷۰ درجۀ سانتی گراد گرما را تحمل کند که نسبت به بتن معمولی یا سنتی بسیار کاراتر است.
۷. وزن کم
فوم بتن وزن سبکی در حدود ۴۰۰ تا ۱۷۰۰ کیلوگرم در مترمکعب دارد و همین مسئله می تواند عاملی برای کاهش وزن کل سازه ساخته شده باشد.
۸. حذف ماهیچه کشی محیط
به طورکلی در عملیات ساختمان سازی حمل مصالح، پوکه و رفت وآمد کارگران و استفاده از ابزارهای مختلف، احتمال خسارت زدن به تأسیسات کف ساختمان را به شدت افزایش می دهد. این در حالی است که باید مطرح کنیم اجرای فوم بتن، از طریق پمپ به طبقات منتقل می شود و نیازی به هیچ گونه رفت وآمد و طبیعتاً خسارتی نیست. همچنین فوم بتن به علت روان بودن و داشتن حباب های ریز، می تواند عایق تأسیسات کف ساختمان باشد و نیازی به ماهیچه کشی ساختمان وجود ندارد.