داربست فلزی یکی از انواع پرکاربرد داربست است که با استفاده از لوله داربست فولادی درزدار ساخته میشود. این لولهها در بازار با نام لوله ۵ شناخته میشوند و قطر خارجی آنها ۴۸.۳ میلیمتر است. لولههای فولادی با استفاده از ورق سیاه ST37 و به روش نورد سرد ساخته میشوند و در عین داشتن وزن سبک، مقاومت بالایی دارند. همین موضوع باعث شده تا از داربست فلزی برای انجام کارهای مختلف در ارتفاع استفاده شود.
البته لوله فولادی درزدار تنها عضو این داربست نیست و برای اتصال این لولهها به یکدیگر از بست، اتصال افقی و … استفاده میشود.
داربست فلزی چه انواعی دارد؟
احتمالاً نوع سنتی داربست فلزی را روی نمای اکثر پروژههای ساختمانی دیدهاید. داربست فلزی انواع دیگری هم دارد که کاربردهای آنها گستردهتر و متفاوت با کاربردهای نوع سنتی است.
داربست فلزی مثلثی
علت نامگذاری این نوع با نام داربست مثلثی، فریمهای مثلثی شکل آن است. این فریمها دارای عرض ثابت ۱۲۰ سانتیمتر هستند و در طولهای ۵۰ تا ۱۰۰ سانتیمتری تولید میشوند. اتصال این فریمها به یکدیگر، منجر به تشکیل قابهای مربعی و مستطیلی میشود که این قابها، به صورت نر و ماده به یکدیگر متصل میشوند. همچنین این نوع داربست فلزی دارای جکهایی است که برای تنظیم ارتفاع داربست کاربرد دارند. از داربست مثلثی بیشتر به عنوان زیرسازی و کفراژبندی برای سازههای بتنی غولپیکر مثل پلهای ماشینرو استفاده میشود
داربست فلزی چکشی
در نامگذاری این نوع داربست فلزی، از نحوه نصب آن الهام گرفته شده است. برای نصب داربست چکشی نیازی به آچار نیست و اجزای آن با کمک چکش به یکدیگر متصل میشوند. روی پایههای عمودی این داربست، یک سری نقاط اتصال شبیه به بست وجود دارد که هنگام نصب لولههای افقی، این نقاط اتصال باز میشوند و پس از قرار دادن لولههای افقی در میان فکهای آن، با استفاده از ضربات چکش اتصال موردنظر را برقرار و فکها را میبندند.
داربست معلق
داربست معلق نوعی داربست فلزی است که پایههای آن روی زمین قرار نمیگیرد و برای حفظ استحکام داربست، لولههای افقی آن را به داخل ساختمان مهار میکنند. گاهی اوقات به دلیل ملاحظات زمانبندی پروژه، نیاز است که زیر محل برپایی داربست خالی باشد و به همین دلیل از داربست معلق استفاده میشود. به داربست معلق، داربست پیشآمده هم میگویند و نحوه نصب آن مشابه نصب داربست فلزی سنتی است.