تعریف رستوران
اما کمی صبر کنید؛ چرا که تعریف لغوی رستوران تنها بخشی سطحی از این مفهوم پیچیده را به شما ارائه کرده و هرگز پاسخی کامل برای پرسشهای عمیقی چون «رستوران چیست؟» در بر نخواهد داشت. اما بگذارید به عنوان شروع — و برای آن دسته از خوانندگان که حتی با تعریف لغوی رستوران نیز آشنایی ندارند — تعریف موجود در ویکیپدیا را بیان کنیم : غذاخوری یا رستوران (Restaurant) نوعی بنگاه (مؤسسه)یا(واحد صنفی) است که در آن خوراک و نوشیدنی ارائه و در همانجا صرف میشود. مطلوبیت خوراک ارائهشده، چیدمان مناسب، تمیزی، قیمت، کیفیت غذا و خدمات و… میتواند در کیفیت رستوران و شهرت آن نقش مهم داشته باشد. گاهی ممکن است غذاخوریها، بخشی از یک واحد بازرگانی و جهانگردی بزرگتر باشند، مانند فروشگاهها و مهمانخانهها. یک رستوران باید بهترین مدیریت ، دکوراسیون، کیفیت، کمیت ، تبلیغات ، منو، سرویس دهی را داشته باشد تا بشود رستوران خوب نه اینکه اسم رستوران را یدک بکشند.
تاریخچه رستوران از تمدن چین تا انقلاب فرانسه
رد پای اولین مکانهایی که با فروش مواد غذایی کسب درآمد داشتهاند را میتوان در کلیه تمدنهای نوپای قرون پیشین یافت. به عنوان مثال در سالهای دوری که روستاییان از طریق فروش محصولات کشاورزی به ساکنین شهرهای بزرگ امرار معاش می کردند ، مکانهایی در مسیرهای بین شهری جهت اقامت و تغذیه کشاورزان تعبیه شده بود. این مکان ها در واقع نمونه های ابتدایی مسافرخانه های امروزی بوده و به کشاورزانی که در حال حمل محصولاتشان به شهر -جهت فروش- بودند ، غذا ، جای خواب و محل استراحت ارائه میکردند.
اما یکی از قدیمیترین اقدامات بشر در راستای کسب درآمد برنامه ریزی شده از طریق فروش غذا را میتوان در تمدن باستانی کشور چین یافت. محققان بر این باورند که نشانههای فروش وعدههای غذایی به شکلی سازمانیافته و حتی نزدیک به عصر امروز ما را میتوان از اوایل قرن یازدهم در شهرهای بزرگ امپراطوری های سابق چین مشاهده کرد.
در واقع چینیها علاوه بر قدمت فرهنگ غذایی، دارای سابقهای بسیار طولانی در عرصه تهیه و توزیع غذا به شکلی سازمانیافته و کسب درآمد از همین طریق نیز هستند. اما این پایان ماجرا نیست و ریشه رستورانهای امروزی بیشتر از چین ، به فرانسه قرون وسطی متصل است! پس از انقلاب فرانسه در قرن هجدهم ، بسیاری از کارکنان دربار امپراطوری فرانسه ملزم به ترک مشاغل سابق خود شده و به زندگی خارج از کاخ بازگشتند.
عده کثیری از این کارکنان که حال به دنبال شغلی جدید جهت امرار معاش بودند ، سابقه کار در آشپزخانه امپراطوری سابق را داشته و بر آن شدند تا با همین مهارت خود کسب و کاری جدید را بنا کنند. در واقع خروج آشپزهای سابق درباری از کاخ موجبات افتتاح اولین نمونههای رستوران را فراهم کرده و درآمد خوبی را نیز برای کارکنان سابق پادشاه به همراه آورد!
بنابراین مردم فرانسه نیز به تدریج با مفهومی جدید که از آن با عنوان «رستوران» یاد میشد آشنا شده و از مهارتهای آشپزهایی که سابقه فعالیت در کاخ پادشاهی را داشتند، کمال بهره را بردند. (ظاهرا فرانسویها از همان آغاز مفهوم رستورانداری، غذاهای با کیفیتی را سرو کردهاند!) پس از این دوران، مفهوم رستوران، که حال پایههای خود را در خاک فرانسه محکم کرده بود، در بستر انقلابهای صنعتی قرار گرفته و با پیشرفت راهآهن، کشتی رانی و افزایش تبادل اطلاعات میان کشورها و قاره های جهان ، به سایر نقاط دنیا نیز معرفی و با استقبالی بی سابقه مواجه شد.