گیربکسهای صنعتی به دلیل کاربردهای مختلف و متنوع، انواع متفاوتی دارند. هریک از انواع گیربکس صنعتی نیز برای موارد مشخصی مورد استفاده قرار میگیرند. گیربکسهای صنعتی را براساس معیارهای مختلفی تقسیم بندی میکنند. برای مثال گیربکسهای کاهنده یا فزاینده، گیربکسهای پایه دار و فلنجدار، گیربکسهای شافت مستقیم و شافت موازی، حلزونی و… هر کدام با توجه به فاکتورهایی مجزا تقسیم بندی میشوند
گیربکس حلزونی چیست؟
گیربکس حلزونی که آن را در صنعت گیربکس مکعبی نیز مینامند، یکی از پرکابردترین انواع گیربکس صنعتی است. این گیربکس ممکن است بهصورت مجزا یا کوپله با موتور به شکل الکتروگیربکس حلزونی عرضه شود. اجزای تشکیل دهنده این گیربکس عبارتند از:
❁ هاب کروی
❁ شافت یا محور
❁ بلبرینگ
❁ کاسه نمد
❁ چرخ دنده
❁ بدنه یا پوسته گیربکس

چرخدنده حلزونی شکل این نوع گیربکس، از جنس برنز یا آلومینیوم است. پوسته نیز از جنس چدن یا آلومینیوم ساخته میشود. پوستههای چدنی مقاومت بالاتری دارند و لرزش کمتری ایجاد میکنند اما پوستههای آلومینیومی تبادل گرمایی بالاتری دارند و زودتر خنک میشوند. این نوع گیربکس نسبت به گیربکسهای شافت مستقیم یا هلیکال بازده و راندمان پایینتری دارد.
انواع گیربکس حلزونی
گیربکسهای حلزونی MVF
این نوع گیربکس از نوع هالو شفت فلنجدار است. فلنج این نوع گیربکس به آن قابلیت اتصال راحتتر به الکتروموتور را فراهم میکند. تنور نانوایی، ماشن آلات کشاورزی و بالابرها عمده مصارف این نوع گیربکس هستند.
گیربکسهای حلزونی VF
این نوع گیربکس دارای ورودی شافتدار است. به این نوع گیربکس حلزونی گیربکس دستی یا کوچک نیز گفته میشود. این نوع گیربکس بصورت غیر مستقیم و از طریق کلاچ، کوپلینگ و تسمه پولی به الکتروموتور متصل میشود. این نوع گیربکس بازده بسیار پایینی دارد اما تولید صدا و اصطکاک در آن بسیار پایین است. از این نوع گیربکس در خطوط انتقال بسیار استفاده میشود.
گیربکسهای حلزونی FC
این نوع از گیربکسهای حلزونی، در در خروجی فلنج دارند. این نوع گیربکس بهطور مستقیم و بیواسطه به دستگاه مصرف کننده کوپل شده ولی ارتباط آن با واسطه با الکترو موتور برقرار میشود. استفاده از این نوع گیربکس در میکسرهای بزرگ صنعتی بیشتر دیده میشود.