☑️ لوله چیست؟
لوله ابزاری است برای انتقال جریان آب و گاز و سایر مایعات که شکل ظاهری آن شبیه به استوانهی توخالی است. از لوله برای انتقال منظم جریان سیّال استفاده میشود. لولهکشی در صنایع پالایشگاهی، نیروگاهها، انتقال آب و فاضلاب، سیستمها و تاسیسات سرمایشی و گرمایشی و مواردی از این قبیل استفاده میشود. لولهها به صورت کلی با قطر خارجی، ضخامت دیوارهی لوله و شاخص تعیین میشوند. برای اندازهگیری قطر داخلی لوله، باید ابتدا قطر خارجی لوله و ضخامت آن را به دست آورد.
لولهها، از متریال و جنسهای مختلفی تولید میشوند. فلز، آلیاژ، سرامیک، فایبرگلاس، بتن و پلاستیک از عمدهترین جنسهای انواع لوله هستند. انتخاب نوع و جنس لوله برای مصرفکنندگان باید با توجه به پروژهی مورد نظر صورت پذیرد. انتخاب جنس لوله به عوامل مختلفی از جمله طراحی فشار و دما، هزینهها و موارد دیگری بستگی خواهد داشت.
☑️ منظور از رده لوله چیست؟
«ردهی لوله» اصطلاحی رایج برای بیان ضخامت لوله است. این پارامتر، در اصل، معادل شاخص استاندارد ضخامت لوله (شاخص وزنی لوله) و به عبارتی همان مقدار اسکجول لوله است.
☑️ انواع لوله کداماند؟
لولهها با توجه به مواد تشکیلدهندهشان، دارای مشخصات فراوانی از جمله استحکام، عمر مفید، تحمل فشار و مواردی از این قبیل هستند.
☑️ لولههای پلاستیکی
لولههای پلاستیکی، شامل لولههای سبز و قطعات همسان هستند که مزایای زیادی دارند:
استحکام بالا
عمر بسیار زیاد
عدم پوسیدگی
قدرت تحمل فشار بالا
نصب آسان و بهداشتیبودن
اما این لولهها، فارغ از مزایایی که دارند، دارای معایبی هم هستند، تحمل پایین در برابر گرما و همچنین انعطاف و خمش کم از جمله معایب لولههای پلاستیکی هستند.
☑️ لولههای گازی
لولههای گازی در دو نوع روکار و زیرکار هستند که از نظر جنس با هم تفاوت دارند. لولهی گازی روکار را میتوان از شکل ظاهری آن تشخیص داد. معمولاً در یکی از دو سر لولهی گازی روکار، نام کارخانهی تولیدکننده و مشخصات لوله (سایز و ضخامت) با رنگ سفید ثبت شده است.برای لولهی گاز توکار از لوله با ورق API استفاده میشود. مشخصهی ظاهری این لوله به گونهای است که مشخصات لوله و نام کارخانهی تولیدکننده به صورت انگلیسی، به رنگ سفید یا زرد و با طرح نقطهچین روی آن حک شده است.

☑️ کاربردهای لوله گازی
⚫️ قابل استفاده در پالایشگاه های نفتی
⚫️کارخانه های پتروشیمی
⚫️انواع سوله های صنعتی
⚫️کارخانه های کوچک و بزرگ برای انتقال گاز
☑️ لوله گالوانیزه
لولههای گالوانیزه یکی از پُرکاربردترین لولههای مورد استفاده در صنعت هستند که از جنس فولاد نرماند و با فلز روی (Zinc) آبکاری شدهاند. این نوع لوله به دلیل مقاومت در برابر خوردگی، زنگزدگی و اسیدها، کاربردهای بسیار متنوعی دارند.
از لولههای گالوانیزه در لوازم بهداشتی، انتقال آب و گاز در گلخانهها، تهویهی هوا و تخلیهی فاضلاب استفاده میشود. این لولهها به صورت کلی به دو دستهی لولهی گالواینزهی آهنی و لولهی گالوانیزهی فولادی تقسیمبندی میشوند.
لولهی گالوانیزهی آهنی را میتوان از رنگ خاکستری و تیرهشان تشخیص داد که به دو نوع سبک و متوسط تقسیمبندی میشوند و جنس آنها از آهن سفید نوردشده است.

☑️ کاربردهای لوله گالوانیزه
⚫️لوله های آبرسانی در ساخت و ساز
⚫️سیستم آبیاری
⚫️ساخت تصفیه خانه
⚫️سیستم های تهویه
☑️ لوله مبلی
لولهی مبلی یا لولهی سبک که به عنوان «لولهی روغنی» نیز شناخته میشود، از ورق روغنی (ورق نورد سرد) تولید شده است. این لوله، یکی از پُرکاربردترین محصولات بازار لوله و پروفیل است که به دلیل دارابودن ویژگیهایی مانند مقاومت، جوشپذیری، فرمپذیری و قابلیت آبکاری، استفادهی گستردهای در صنایع خودروسازی، مبلمان، لوازم خانگی و دوچرخهسازی دارد.
☑️ کاربردهای لوله مبلی
⚫️ قابل استفاده در انواع وسایل آشپزخانه
⚫️صنعت هواپیماسازی
⚫️صنعت اتومبیلسازی
⚫️قسمتهایی از قطعات که در معرض خوردگی و رطوبت هستند.
⚫️ساخت انواع کانتینر

☑️ مهمترین کاربرد لوله ها در صنعت و ساختمان
لولهها با توجه به جنسهای مختلفی که دارند، دارای کاربردهای متنوعی هستند. از مهمترین کاربردهای لوله در صنعت و ساختمان میتوان به موارد زیر اشاره کرد:
انتقال مواد مایع: انتقال موارد بهداشتی مانند آب آشامیدنی از یک مکان به مکان دیگر که بهترین لولهی استفادهشده برای این کار، لولههای فلزی و پلاستیکی هستند.
انتقال مواد شیمیایی و پسماندها: یکی دیگر از کاربردهای لولهها، انتقال مواد شیمیایی یا پسماندهای شهری و کارخانهها است و بهترین نوع لوله برای این مصرف، لولههای فولادی و پلی اتیلن هستند.
انتقال گاز یا مواد گازی: برای انتقال گاز از پالایشگاهها و شرکتهای پتروشیمی از لولههای فولادی استفاده میشود. در این بخش، فشار تحمل لوله اهمیت زیادی دارد و لولهی مورد استفاده باید از آلیاژهای خاص فولاد با ترکیبات مشخص ساخته شده باشند.
لولههای فولادی دارای مزایایی هستند که حتی با روی کار آمدن لولههای پلاستیکی و پلیمری و استفادهی گستردهی آنها، هنوز از جایگاه ویژه و منحصربهفردی برخوردارند. مقاومت کششی و فشاری بالا، میزان نفوذناپذیری بالا، تیراژ بالای تولید با انواع قطر و ضخامت، مقاوم در برابر آتشسوزی، دوام بالای اتصالات و جوشکاریها و تحمل دمایی بالا گوشهای از این ویژگیهاست. معمولاً این لولهها از جنسST37، ST33 و ASTM A53 و برای آب مطابق استاندارد AWWA-C200 میباشد.