مقدمه ای بر علت بار ندادن درخت گردو:
کاشت و پرورش گردو برای روستاییان در مناطق گوناگون، اهمیت و مزایای اقتصادی مناسبی به همراه دارد و باغداران فراوانی به فروش مغز گردو اقدام مینمایند. از محصول آن با نام طلای سبز یاد میشود و در بازار رقابتی جهانی، جایگاه بسیار رفیعی را به خود اختصاص میدهد.
از این رو در صورت کاهش باردهی، ممکن است این پرسش برای شما پیش آید که چکار کنیم درخت گردو پربار شود، از همین روی در ادامه به تشریح این موضوع خواهیم پرداخت. به دلیل آنکه ایران رتبه سوم در بازارهای جهانی در زمینه تولیدات این ماده غنی خوراکی گردو را به خود اختصاص میدهد، هرگونه اختلال در باردهی و کاهش محصول، دغدغه مهمی برای باغداران و اقتصاد کشور به شمار خواهد آمد.

اهمیت پرورش گردو چیست:
پیش از آن که به علت بار ندادن درخت گردو؛ بپردازیم، باید نگاهی به اهمیت این گیاه از دیدگاه اقتصادی برای روستاییان و باغداران دخیل در پرورش آن بیاندازیم. نهال گردو از نظر چوب و میوههای خوراکی گرچه در طبیعت نیز جمع آوری میشوند، اما به صورت عمده به کمک باغداران کاشته و پرورش داده خواهند شد.
چوب گردو، گونه ای با رنگ قهوه ای تیره و بسیار مقاوم توصیف میشود که در تولید الوار، روکش مبلمان، کابینهای ظریف، بخشی از حکاکی در صنایع دستی و… جایگاه ویژهای دارد. ارزش این چوب همواره در حال افزایش است از این رو هزینه تمام شده لوازم چوبی نیز بسیار زیاد عنوان میشود. بنابراین علت کوچک بودن گردو؛ و یا خشک شدن آن، چالش بزرگی در این زمینه خواهد بود.
گردوی اروپایی (انگلیسی)، گردوی سیاه و… در مزارع و برای تولید میوه خود کاربرد وسیعی دارند. البته در صورتی که درخت به سن کهنسالی و بی باری برسد، از تنه آن برای مصارف ذکر شده استفاده میگردد.
چکار کنیم درخت گردو پربار شود؟
از آنجایی که صادرات این ماده محبوب، اهمیت اقتصادی بسیاری دارد، علت بار ندادن درخت گردو، و یا کاهش باردهی آن، میتواند بسیار آسیب زننده باشد. توجه به برخی نکات کلیدی در این زمینه میتواند مشکل ایجاد شده را به راحتی مرتفع نماید. سرمایه گذاران در این زمینه تمام توانایی خود را به کار میگیرند تا محصول فراوان و با کیفیتی را برداشت کنند. از جمله این مراقبتها میتوان به کوددهی، هرس، آبیاری، گرده افشان و … اشاره نمود.
بدیهی است که انجام هر مرحله به ابزار و دانش مخصوص خود نیازمند است. البته علت گردو ندادن درخت گردو، میتواند تحت تاثیر عوامل بسیاری شناخته شود. بروز بیماری ها، آفات، تغییرات دمایی شدید و … تنها بخشی از این موارد عنوان میشوند. ضمن آنکه کیفیت نهال گردو در ابتدای کاشت نیز تاثیر فراوانی دارد. نهالهایی با مقاومت بالا و اصلاح شده که به سرعت و طی یک تا سه سال به بار مینشینند، بهترین گزینهها توصیف میشوند.

روشهای افزایش باردهی درخت گردو:
باید بدانیم که چکار کنیم درخت گردو پربار شود؛ تا با افزایش باردهی آن سود خالص خود از فروش محصول را افزایش دهیم. استفاده از کود دانهای در عوض استفاده از کود مایعی میتواند یکی از راهکارها عنوان شود. بدیهی است که کوددهی به افزایش باردهی و بازدهی محصول گردو منجر خواهد شد. البته استفاده اصولی و آشنایی با مقادیر متناسب در هر هکتار زمین به همراه زمان مناسب آن و به ازای هر درخت مد نظر است.
استفاده از کودهای نیتروژن-فسفر-پتاسیم در فصل بهار و پیش از رویش گردوهای جدید بهترین زمان برای این امر عنوان میشود. یکی دیگر از راههای کاربردی میتواند شبیه سازی حس آسیب به درخت باشد. در پاسخ به این حالت، گیاه به ترمیم خود اقدام خواهد کرد.
این امر می تواند به کمک ایجاد برش با یک چاقو بر روی درخت انجام شود. در این زمینه نیز تخصص و دانش کافی اهمیت بسیاری دارد. به یاد داشته باشید که بریدن بخشی از تنه به صورت دایره وار میتواند به خشک شدن کل درخت بیانجامد.
شرایط جغرافیایی هر منطقه نیز میتواند علت کوچک بودن گردو، یا حتی عدم باردهی آن را توجیه نماید. تغییرات دمایی شدید، یخبندان، بروز آفات و سایر بیماریها از جمله عوامل تاثیرگذار در این رابطه شناخته میشوند که به بار کم و بی کیفیت منجر خواهد شد. از این رو بهتر است نوع نهال کاشته شده با توجه به محیط و شرایط اقلیمی آن انتخاب گردد.
درختان پر بار گردو، قابلیت باردهی به صورت سالانه را خواهند داشت. البته الگوهای عملکرد آنها میتواند متفاوت باشد. این درختان نیز از الگوی باردهی تبعیت میکنند و این امر میتواند علت کوچک بودن گردو، یا عدم باردهی آن عنوان شود. مشخصه آن مقایسه سالهایی با محصول سنگین و نیز دورههایی با محصول اندک یا بدون آن خواهد بود.
اما درخت گردو و مزایای محصولات آن:
علت بار ندادن درخت گردو؛ از آنجایی اهمیت فراوانی مییابد که تقاضای بسیاری برای خرید این محصول در بازار جهانی وجود دارد. کاهش میزان باردهی به معنای از دست دادن این بازار عنوان میشود. اما به چه دلیل این ماده خوراکی چنین محبوب بوده و سهم بزرگی از خوراکیها را به خود اختصاص میدهد.
این آجیل چروک مانند، به پوسته سختی مجهز است و با باز شدن آن میوه نمایان میگردد. گردو به صورت خام یا بو داده، تناول میشود. در آن میتوان طیف وسیعی از ویتامینها و مواد معدنی نظیر پروتیین، چربی، فیبر، پتاسیم، کلسیم، فسفر و… را یافت که جاگاه غذایی بالایی داشته و برای سلامتی بسیار سودمند است.
به دلیل آنکه میزان محصول تاثیر مستقیم در سود دهی باغات دارد، علت گردو ندادن درخت گردو، به چالش بزرگی برای پرورش دهندگان آن تبدیل میشود. این ماده مغذی توسط بسیاری از کارشناسان تغذیه، به دلیل مزایایی که بر سلامتی دارد، برای قرارگیری در سبد خانوار به شدت توصیه میشود. فواید بی شمار آن بر مغز بر کسی پوشیده نیست.
مواد شیمیایی گیاهی مهمی از چربی های غیراشباع دارد که سلامت و عملکرد آن را افزایش میدهد. وجود ویتامین E و سایر ویتامینهای ضروری در گردو، به تقویت حافظه کمک خواهد نمود. همچنین با آن میتوان به تقویت خلق و خو دست یافت و برای رشد سیستم عصبی مرکزی از آن استفاده نمود. تقویت قلب و کاهش خطر ابتلا به بیماریهای قلبی از مزایای روغن گردو عنوان میشود.
همچنین در برنامه های غذایی، برای کاهش وزن نیز مغز گردو غذایی جایگاه ویژهای را در میان وعدهها به خود اختصاص میدهد. البته تاثیر دیگر آن کمک به سلامت سیستم گوارشی بدن با غنی سازی میکروبیوتای روده یا همان میکروبهای مفید عنوان میشود.