نحوه عملکرد دستگاه پرس ضربه ای
نحوه کار دستگاه پرس ضربه ای به دو صورت زیر می شود:
نحوه کار دستگاه پرس های ضربه ای: در پرس ضربه ای چکشی فلزی وجود دارد که به صورت عمودی از سمت فلز بالایی به سمت فلز پایینی فشار وارد می شود و این موضوع موجب شکل دادن به فلزات می شود. با کوبیده شدن بخش بالایی دستگاه به بخش پایینی آن به بالارونده پرس ضربه ای وصل می شود و فلز پایینی به قالب ثابت فلز پایینی وصل می شود، این دستگاه به دو حالت هیدرولیکی و دینامیکی انرژی مورد نیاز دستگاه ها را تامین می کند.
نحوه کار پرس های ضربه ای به صورت مکانیکی: در این مدل از پرس های ضربه ای انرژی موجود در چرخ های رونده به وسیله کلاج به میل لنگ منتقل می شود. اگر کلاج آزاد باشد با ترمز در بخش پرس ضربه ای پیستون متوقف می شود. شما می توانید با تنظیم کردن کورس این نوع پرس ضربه ای، دهانه پرس ضربه ای را عوض کنید.
اجزای پرس ضربه ای دو کاره شامل پیستون هایی می شود که در بالا و پایین یکدیگر قرار می گیرند و در مدل های سه کاره اجزای پرس ضربه ای به صورت دو عدد پیستون در پایین و یک پستون در بالا هستند که در جهت های مخالف یکدیگر حرکت می کنند و برای انجام پرس کاری با آن نیاز به صرف دقت بیشتری است.
تعیین سرعت در پرس های ضربه ای

پرس های ضربه ای سرعت بالا و بار کمی دارند، میزان بار آن ها بین 15 تا 30 تن و سرعتشان 1800 کورس در دقیقه است. در هنگام انجام کار قالب ها سرعتی حدود 40 الی 800 کورس در دقیقه دارند و برای انجام کار های کششی و حالت دادن باید سرعت های قالب های پرس در اندازه ای کم باشد که جهت سیلان فلز فرصت کافی وجود داشته باشد. سرعت پرس ضربه ای بر حسب ابعاد دستگاه و سختی کار تعیین می شود و بین 5 الی 100 کورس در دقیقه است.
انواع پرس ضربه ای
دستگاه های پرس را می توان بر حسب میزان تناژ، طول کورس و سرعتی که دارند به دسته های مختلفی تقسیم بندی کرد:
1. پرس ضربه ای به صوت مکانیکی
2. پرس ضربه ای به صورت هیدرولیکی
منبع های تامین انرژی پرس ضربه ای
در حالت کلی اجزای پرس ضربه ای نیروی مورد نظر خود به وسیله 4 منبع تامین می کنند که هر کدام از این منبع ها با توجه به میزان کاری که انجام می دهند و نوع دستگاهی که دارند با یکدیگر فرق می کنند و شامل 4 نوع متفاوت از پرس بر حسب منبع های تامین انرژی می شوند که عبارتند از: پرس های دستی: این دستگاه به وسیله دست و به کمک اپراتور نیروی خود را تامین می کند و با نیروی اپراتور و فشار دست او کار می کند. پرس های مکانیکی: این دستگاه به وسیله یک الکتروموتور و چرخ تسمه کار می کند و نیروی خود را به یک چرخ رونده و محور لنگ انتقال می دهد و سپس موجب حرکت ضربه زن خواهد شد. پرس های هیدرولیکی: به وسیله فشار روغن و آب کار می کند و موجب فشرده شدن آب، یا روغن و حرکت بازوی دستگاه و انجام عملیات می شود. پرس های پنوماتیکی: از طریق هوای فشرده و متراکم نیروی خود را بدست می آورد.
نگهداری از دستگاه پرس ضربه ای
برای نگهداری از اجزای پرس ضربه ای باید به نکات مهم توجه کنید تا طول عمر دستگاه افزاش یابد این نکات عبارتند از: قبل از اینکه با دستگاه کار کنید حتما آن را روغن کاری کنید. هر گونه مشکلی که در دستگاه اتفاق افتاد اجزای پرس ضربه ای را تمیز کنید تا بتوانید ایراد آن را متوجه شوید. اگر دارای صدای ناهنجار و مشکلی شد به مسئول دستگاه خبر دهید. اگر مدت کارتان با دستگاه طولانی شد حتما آن را روغن کاری کنید.

کاربرد های پرس ضربه ای
پرس ضربه ای در صنایع مختلفی مورد استفاده قرار می گیرد. یکی از صنایعی که در آن دستگاه پرس ضربه ای نقش بالایی ایفا می کند، صنعت تولید قطعات فلزی می باشد. هر چه دستگاهی که در این صنعت ها به کار می رود؛ از مشخصات فنی بالاتری بهره مند باشند، مناسب تر هستند.
چرا که راندمان تولید محصولات را افزایش می دهند. از دستگاه پرس ضربه ای در زمینه تراشکاری استفاده می شود. در واقع در صنعت تراشکاری برای فرم دادن به قطعات از این محصول بهره می گیرند.
همچنین از پرس ضربه ای در صنعت تولید خودرو نیز استفاده می کنند. در این صنعت تنها، برای فرم دادن به اوراق از آن بهره نمی گیرند؛ بلکه برای سوراخ کردن و برش نیز استفاده می کنند. بیشترین کاربرد انواع دستگاه پرس ضربه ای در حوزه ی تولید انواع خودرو ها، آلیاژ ها، قطعات فلزی، تجهیزات صنعتی می باشد.