لوازم تحریر، انواع و اقسام مختلفی از ابزار نگارشی را در بر میگیرد. در واقع این عبارت به معنای وسایل نوشتن است. پس هر وسیلهای که به نوعی در نوشتن دخیل باشد، لوازم تحریر است. تراش، نیز در همین دسته بندی جای میگیرد. انسانها به مجرد آموختن سواد به مداد، پاککن، مداد تراش و… نیاز دارند. نیاز ما به تجهیزات نوشتن همیشگی است. در مشاغلی خاص چون دبیری، مربی، نقاش، طراح، معمار، محصل و… ابزار نگارشی بیشتر مورد استفاده قرار میگیرد.
مداد تراش چه ابزاری است؟
تراش ابزاری است مکانیکی، با تیغه ثابت یا چرخان که برای تراشیدن نوک مداد استفاده میشود. همانطور که قطعا میدانید نوک مداد به مرور زمان جهت نگارش تمام میشود. در صورتی که مغز مداد کند شود، دیگر قادر به نوشتن نخواهیم بود. به همین دلیل با استفاده از ابزار تراشیدن، پوسته تراشیده میشود تا مغزی بیرون بیاید.
تاریخچه مداد تراشهای امروزی
قبل از اختراع وسیلهای تحت عنوان تراش، برای تراشیدن مداد، از قلم تراشها استفاده میشد. قلم تراش وسیلهای مانند کاتر است که به وسیله آن پوسته تراشیده میشود. البته از ابزاری چون چاقو و سمباده نیز برای تیز کردن نوک مداد استفاده میشد. مداد تراش در سال 1828 میلادی توسط یک ریاضیدان فرانسوی اختراع گردید. برنارد لاسیمون، با ساخت یک مکعب چوبی و قرار دادن تیغهای 90 درجه، اولین مدادتراش دنیا را ساخت. پس از آن طراحان دیگری نیز با طراحیهای متفاوت، انواع مداد تراش چون دستی و مکانیکی را ساختند.

انواع مداد تراش و کاربردهای آن
همانطور که در تاریخچه مداد تراش مطالعه کردید، این ابزار پرکاربرد تحریری، تنوع بالایی دارند. تنوع در آن سبب تغییر در ابعاد، جنس بدنه، دستی و مکانیکی بودن و… میشود. با شناخت در رابطه با مدلهای مختلف و کاربرد آنها، میتوان مناسبترین مدادتراش را با توجه به نیاز خود انتخاب کنید.
انواع مداد تراش عبارتند از:
دستی
برقی
مخزندار
رومیزی
تخصصی
تراش دستی
تراش دستی، سادهترین و مرسومترن نوع تراش است. این مدل تراشها از جنس پلاستیک فشرده و آلومینیوم ساخته میشوند. البته در برخی موارد، شاهد تراشهایی با بدنه چوبی نیز هستیم. با گذاشتن مداد در حفره تعبیه شده و چرخاندن قلم توسط دست، میتوان نوک مداد را تیز کرد. ویژگی این نوع تراشها کوچک و سبک بودن است. تراش با بدنه آلومینیومی، معمولا طول عمر بیشتری به نسبت پلاستیکی دارد. قیمت ارزان از دیگر ویژگیهای این نوع تراش است. همچنین از معایب این تراش، ابعاد کوچک است که امکان گم شدن را افزایش میدهد.
تراش برقی
تراش برقی یا الکتریکی، مجهز به یک موتور الکتریکی است. قیمت این نوع مدادتراش بیشتر از دیگر مدلهاست. همه هنرمندان و یا نقاشانی که با مداد رنگی سروکار دارند، معمولا طرفدار این مدل هستند. تراشهای برقی با باتری کار میکنند و طول عمر آنها بسیار زیاد است.

تراش مخزندار
تراش مخزندار جزء تراشهای دستی محسوب میشود. تفاوت این مدل با تراش دستی ساده، محفظهای جهت نگهداری تراشههای چوبی است. به این صورت که در هنگام تراشیدن قلم، تراشهها درون محفظه جمع میشوند. پس از پر شدن محفظه، باید آن را خالی کرد تا سبب آسیب رسیدن به تیغه نشود. این مدل تراش، برای دانشآموزان یک انتخاب عالی است.
تراش رومیزی
تراشهای رومیزی در دهه شصت به بازار عرضه شدند. در آن زمان این نوع تراش یک وسیله تک و خاص تلقی میشد. تراشهای رومیزی به دلیل ابعاد بزرگتر، قابل حمل و نقل نیستند. مدل رومیزی توسط سیلندر و دسته، جهت چرخاندن عمل میکند. با نصب این وسیله روی میز به راحتی میتوان مداد را تراشید. از ویژگی این مدادتراشها میتوان به ایجاد نوک بسیار باریک و تیز برای مداد اشاره کرد.

تراش تخصصی
یکی دیگر از انواع تراشهای مداد، تخصصی است. این تراش برای دیگر لوازم تحریری، نقاشی و طراحی مورد استفاده قرار میگیرد. این وسیله برای نوشت افزارهایی چون زغال، پاستیل، مداد کنته و… طراحی و ساخته شده است. تیغه، حفره و زاویه آن در تراشهای تخصصی با یکدیگر متفاوت هستند.