شیرخشک چیست؟
شیرخشک از نظر غذایی معادل شیر تازه و نسبتاً فاسد نشدنی است. این ماده برای افزایش میزان پروتئین و ارزش غذایی میتواند به دستورالعملهای غذایی اضافه شود. این ماده غذایی برعکس پودر شیر کامل که حاوی کلسترول اکسید شده است و فاقد این ماده سمی میباشد و به عروق خونی آسیبی نمیرساند و مانعی برای ایجاد بیماری قلبی میباشد. شیر خشک بدون چربی، در واقع فاقد کلسترول است.این پودر به راحتی در آب حل میشود، و اکثرا توسط مصرف کنندگان به عنوان جایگزینی برای شیر تازه و مخلوطهای نوشیدنی استفاده میشود. همچنین در بازار طیف وسیعی از محصولات این پودر غنی شده از نظر غذایی موجود است که متناسب با نیازهای مصرف کنندگان در مراحل مختلف زندگی تهیه شده است. که شامل پودرهای غنی شده با مواد مغذی مختلف است. رایجترین آنها در بازار شیرخشک غنی شده با کلسیم، آهن و فولات است.این پودرکاربردهای عمدهای به عنوان مواد تشکیل دهنده محصولات لبنی تولیدی و فرآوردههای غذایی دارند. مقدار قابل توجهی از شیرخشک در تولید محصولات لبنی ترکیبی سنتی مانند شیر تبخیر شده، شیر تغلیظ شده شیرین شده و شیر UHT در کشورهایی که منبع کافی شیر تازه ندارند استفاده میشود. همچنین به عنوان مواد تشکیل دهنده طیف وسیعی از محصولات غذایی از جمله بستنی یخی، شیرهای ماست و ماست، شکلات، شیرینی سازی، محصولات نانوایی، سوپ و سس استفاده میشوند.شیر خشک قیمت کمتری نسبت به شیر تازه دارد. نسبتاً فاسد نشدنی، سبک و قابل حمل است.

فرآیند تهیه شیر خشک
شیر خشک از شیر کم آب و پاستوریزه تهیه میشود در حالی که شیر تازه مایع میشود. این ماده به اشکال مختلفی از جمله شیرخشک بدون چربی یا شیر خشک پرچرب ارائه میشود. این پودر یک محصول لبنی تولید شده است که طی روندی از طریق تبخیر شیر تا خشک شدن ساخته میشود، که به حفظ مواد اصلی آن کمک میکند. شیر خشک اغلب ماندگاری بیشتری دارد و نیازی به یخچال ندارد. این پودرها حاوی بیست و یک اسید آمینه استاندارد، پروتئین، ویتامین و مواد معدنی است، اگرچه محتویات آن بسته به نوع پودری که خریداری میکنید متفاوت است.فرآیندهای مختلفی در خشک کردن و تولید شیرخشک وجود دارد که میتواند بر ترکیب کلی آن تأثیر بگذارد. به عنوان مثال، اجزای فرار موجود در شیر، بر اساس دمای فرآوری اعمال شده از بین میروند. این پودر به راحتی قابل نگهداری است و مدت زمان بیشتری دوام خواهد آورد. بنابراین، گزینه خوبی برای کسانی است که نمیتوانند به طور منظم شیر تهیه کنند، یا میخواهند آن را به صورت عمده خریداری کنند، ماندگاری این پودر به طور متوسط ۱۸ ماه است. البته بعضی تولیدکنندگان با اضافه کردن مواد نگهدارنده به این پودر باعث میشوند تا مدت بیشتری بتوان از آن استفاده کرد. ولی توصیه میشود که از پودرهایی بدون افزودنی و سالم استفاده کنید.