چگونه رنگها بر راندمان شما تاثیر میگذارند؟
جالب است بدانیم که رنگها به خودی خود بر رفتار ما تاثیری ندارند، بلکه شدت و میزان اشباع آن رنگ عامل اصلی است.
« علتی که باعث میشود رنگی را آرامشبخش و یا مهیج بدانیم، شدت آن است و نه خود رنگ». یک رنگ با اشباع زیاد مهیج است و رنگی با اشباع کم آرامشبخش خواهد بود. تصویر پایین این موضوع را نشان میدهد. رنگهای سمت چپ نمونههای پر اشباع آبی، زرد، قرمز و سبز (رنگهایی که با ترکیب آنها تمام رنگهای دیگر را غیر از سیاه میتوان ساخت) هستند. این رنگها نسبت به رنگهای همتای خود در سمت راست که اشباع کمتری دارند، بسیار مهیجتر هستند. تحقیقات همچنین نشان میدهد که هر رنگ بر بخشی متفاوت تاثیر میگذارد. چهار رنگ اصلی یعنی قرمز، آبی، زرد و سبز هر یک تاثیر متفاوتی دارند. قرمز بر جسم ما تاثیر میگذارد، آبی بر ذهن، زرد بر احساسات و اعتمادبهنفس و توازن بین جسم، ذهن و احساسات از رنگ سبز تاثیر میگیرد. جالب است که ترکیب این رنگها باعث ترکیب تاثیرات آنها نیز میشود و به عنوان مثال ترکیب رنگ آبی و زردی که هر دو اشباع زیادی دارند باعث تحریک همزمان ذهن و احساسات شما خواهد شد.چگونه بهترین رنگ را برای محیط کار انتخاب کنیم؟
آبی
اگر در اینترنت به دنبال رنگی برای افزایش راندمان کاری بگردید بیشتر نتایج آبی را به عنوان پرراندمانترین رنگ معرفی خواهند کرد. آنجلا باور دارد این نگاه بسیار سطحی است. اگر قصد دارید ذهن خود را تحریک کنید، آبی به احتمال زیاد انتخاب درستی است و راندمان شما را بالا خواهد برد. « اگر شما یک حسابدار هستید آبی به راندمان شما کمک میکند ولی همه حسابدار نیستند.» در صورتیکه در طول روز به کارهای ذهنی میپردازید آنجلا پیشنهاد میکند که دفتر خود را آبی کنید اما از رنگ نارنجی نیز بهره ببرید تا کمی احساسات وارد محیط کار خود بکنید تا توازن بیشتری در محیط کار خود داشته باشید. زردمیزان تیرگی رنگ (Shade) را چگونه انتخاب کنیم؟
برای مشخص کردن رنگ محیط کار باید ابتدا رنگی اصلی را با در نظر گرفتن شرایط و نوع کار انتخاب کنید. سپس فام (Hue) آن رنگ را مشخص کنید و به خاطر داشته باشید اگر فام با اشباع زیاد انتخاب کنید رنگی مهیجتر و در صورت انتخاب فام با اشباع کمتر رنگی آرامشبخش خواهید داشت.در مورد انتخاب رنگ آنجلا میگوید: « همهی ما حس مشخص مشترکی به رنگهای مختلف در کنار برداشت شخصی خود داریم و به دلیل همین داشتن این حس مشترک است که ما در چرخه تکامل باقی ماندهایم.» برای مثال ما در تکامل یاد گرفتهایم که سبز رنگی ساکن و آوردندهی توازن و نماد زندگی است و به همین خاطر در ما حس توازن ایجاد میکند.تاثیر هر رنگ هم باید از دیدگاه علمی و هم با در نظر گرفتن دیدگاه شخصی بررسی شود. آنجلا پیشنهاد میکند رنگی را انتخاب کنید که دوست دارید؛ اما اول بدانید میخواهید با آن بر چه چیزی ( ذهن، جسم، احساسات و یا توازن ) تاثیر بگذارید. « در واقع هرکس با این روش میتواند بفهمد که کدام رنگ باعث افزایش راندمان او میشود و این رنگ برای هر شخص متفاوت است. »
نکتهی پایانی: رنگها معمولا همراه با رنگهای دیگر خود را نشان میدهند و به ندرت به تنهایی در یک جا دیده میشوند. همانند موسیقی که یک نت به تنهایی نقش خاصی ندارد و تاثیر خود را تنها در کنار نتهای دیگر نشان میدهد؛ رنگها نیز در کنار یکدیگر تاثیرگذار خواهند بود. بنابراین در هیچ شرایطی تنها با یک رنگ مواجه نیستید و واکنش مثبت یا منفی شما نسبت به رنگها بسیار به نوع قرار گرفتن آنها در کنار یکدیگر بستگی دارد.