بخشی از جیره دام می باشد که می تواند تولیدات وظرفیت ژنتیکی دام را به حداکثر برساند.که به صورت خوراکی آماده وکامل در اختیار دام قرار می گیرد.این خوراک ها باید دارای انرژی وپروتئین بالا وفیبر پایین باشند. ۲- مواد تشکیل دهنده کنسانتره با کیفیت چیست ؟ مواد تشکیل دهنده کنسانتره شامل انواع کنجاله ها (تخم پنبه ،کلزا، آفتابگردان ،سویا…)و غلات (جو ،ذرت ،گندم و…)وانواع مواد معدنی (کربنات کلسیم ،زئولیت ،دی کلسیم فسفات و…) وروغن ها و مکمل ها می باشد. این مواد دارای پروتئین قابل هضم وانرژی قابل متابولیسم با درصد بالا هستند که نیاز به مواد معدنی و ویتامینی دام را همزمان فراهم می نمایند.
۳- چگونه کنسانتره مرغوب را از کنسانتره نا مرغوب تشخیص دهیم؟ بهترین و مطمئن ترین راه تشخیص،آنالیزکنسانتره ازطریق آزمایشگاههایی که تاییدیه سازمان دامپزشکی واموردام جهادکشاورزی رادارند میباشددر مرحله بعد خود دام نیز در صورتیکه تمامی استانداردهای تغذیه رعایت وشرایط محیطی یکسان باشد نیز آزمایشگاه مهمی بشمار می رود.
۴-آیا جهت افزایش تولید در دام، مقدار کنسانتره مصرفی روزانه را افزایش دهیم یا نوع کنسانتره را تغییر دهیم؟ جهت افزایش تولید تغییر نوع کنسانتره ومتناسب نمودن آن با شرایط دام الزامی است.در دام شیری وپرواری میزان پروتئین و انرژی مورد نیاز جیره در دوره های مختلف متفاوت است مثلا در دام شیری در دوره قبل از زایش وبعد از زایش وپیک تولید، دام به کنسانتره با میزان پروتئین وانرژی بالا احتیاج دارد که در صورت رفع نیاز ،علاوه بر رفع مشکلات سخت زایی وجلوگیری از تب شیروکتوز و… با افزایش میزان تولید شیر در طول دوره شیرواری مواجه خواهیم شد.