تولید الیاف
الیاف مختلفی در تولید پارچه استفاده می شوند. پنبه و کتان در مزارع کشت می شوند. پشم نیز از حیوانات گرفته شده و مهیای تولید می شود. الیاف مصنوعی توسط انسان در کارگاه ها تولید می شوند. البته نباید فراموش کرد که الیاف طبیعی در تولید پارچه های با کیفیت و با دوام استفاده بیشتری دارند.

تمیز کردن الیاف
پنبه ای که از مزرعه چیده شده یا پشمی که از گوسفند و دیگر حیوانات برش داده می شود، نیازمند تمیز کاری است. این الیاف به خوبی تمیز شده و ناخالصی ها و موادی که نباید همراه آن باشد، از الیاف جدا می شود. توجه داشته باشید که مرحله تمیز کردن الیاف، مخصوصاً درباره الیاف طبیعی مانند پشم، مرحله ای اجباری است. اما گاهی پس از آماده کردن پارچه، مرحله تمیز کردن انجام میشود.
شانه کردن
شانه کردن و گارد زدن الیاف از اهمیت بالایی برخوردار است. وقتی پشم یا پنبه خام را نگاه کنید، همگی در هم تنیده و مانند یک گلوله بی مصرف به نظر می رسد. شانه کردن الیاف باعث می شود که همگی در یک مسیر قرار گیرند. رشته های آن نمایان شده و آماده تاباندن شوند. همچنین الیاف کوتاه و بی ارزش در این مرحله از بین خواهد رفت.
تاباندن
اکنون نوبت به تاباندن الیاف است. اگر به اندازه کافی سن داشته باشید، خاطرتان هست که مادربزرگ ها از ابزاری به نام دوک برای ریسیدن این الیاف (بخصوص پشم) استفاده می کردند. مرحله تاباندن الیاف و تولید اولیه نخ دقیقاً مشابه ریسیدن است. در این مرحله الیافی که شانه شده اند را به طور کامل میکشند، آنها به دور هم تنیده شده و تابانده می شوند. در این حالت دو نوع چرخش حلقه ای و روتور وجود دارد که در آن الیاف به طور مداوم کشیده شده یا پیچ و تاب بخورند. میزان پیچها در هر اینچ کیفیت نخ را نشان میدهد. به نحوی که نخهای تک رشته ظریف بوده و نخهای نخ دو یا سه رشته یا چند لا هم ضخامت بیشتری دارند. ممکن است در این مرحله از ترکیب دو نوع الیاف، نخ جدیدی به وجود آورند که بسیار مرسوم است.
آماده سازی بافت
این مرحله برای الیاف مصنوعی بسیار ضروری است. الیاف مصنوعی خواص و ویژگی های الیاف طبیعی را ندارند. به همین دلیل باید موادی به آنها افزوده شود که برخی خواص الیاف طبیعی را پیدا کنند. فرآیند آماده سازی بافت که تکسچرینگ (Texturing) نامیده میشود با انجام عملیاتی همراه است که باعث میشود الیاف مصنوعی معرفی شده ویژگیهایی نزدیک به ویژگیهای الیاف طبیعی به دست آورند.این فرآیند که به تکسچره شدن شناخته می شود، برخی ویژگی ها همچون حالت کشسانی الیاف را افزایش می دهد. بدین ترتیب، برای تولید پارچه مناسب خواهد شد.
آهار زنی
در مراحل قبلی، ممکن است برخی از الیاف مقاومت نکنند. بدین منظور که میزان مقاومت آنها به اندازه ای نباشد که در برابر پیچ و تاب و کشش دوام بیاورد. به همین منظور مواد شیمیایی (پلی وینیل الکل، کربوکسی متیل سلولز، پلی اکریلیک اسید یا نشاسته) به نخ اضافه شده تا در برابر مراحل بعدی دوام بیاورد. آهار ماده غلیظی است که خاصیت چسبندگی شیمیایی داشته و جهت افزایش مقاومت نخ به آن اضافه می شود.
بافت پارچه
از ترکیب رشتههای نخ در زوایای مختلف پارچه تولید می شود. این زوایا متفاوت هستند. رشته های طولی را تار و رشته های عرضی را نیز پود می گویند. در این مرحله از دستگاه بافندگی استفاده میشود. گفتنی است که ظاهر پارچه در دستگاه بافندگی تغییر میکند. البته روش های دیگری نیز وجود دارند که به آنها خواهیم پرداخت.