تاریخچه
آمور ماهی ای از رده پرتو بالگان، راسته ی کپور ماهی شکلان، تیره ی کپور ماهیان، و زیر خانواده ی کپوریان است. آمور ماهی ای نسبتا بزرگ، گیاهخوار و ساکن آب شیرین است. آمور آمار بیشترین ماهی تولید شده به صورت پرورشی در دنیا را به خود اختصاص داده است . بیش از پنج میلیون تن آمور به طور سالانه در جهان پرورش داده میشوند. محل زندگی این ماهی به طور طبیعی آبهای شیرین آسیای شرقیست. .روزگاری در چین نام فامبل امپراطور وقت تصادفا به زبان چینی دقیقا مانند لغت کپور تلفظ میشد؛ (تنها ماهی ای که تا آن موقع پرورش داده میشد) به دستور خانواده ی سلطنتی فروش و کشتن این ماهی ممنوع اعلام شد ممنوع اعلام شد و در نتیجه آبزی پروران به پرورش ماهی آمور و کپور نقره ای، کپور بیگ هد و و کپور سیاه روی آوردند. پرورش آمور به علت نیاز به تامین بچه ماهی طبیعی در مقیاس کوچکتری انجام میشد.
پراکنش
پراکنش این ماهی از شمال ویتنام در رودخانه ای به نام آمور بر روی مرز چین و سیبریست. هم میتوان از این ماهی برای پرورش و تغذیه مانند کشور های آسیایی استفاده کرد و همچنین برای کنترل رشد گیاهان دریایی مانند کشور های اروپایی و ایالات متحده آمریکا. این ماهی در رودخانه های بزرگ، آب گل آلود و در تالاب ها رندگی میکند. آنها میتوانند طیف وسیعی از تنوع دمایی را تحمل کنند. آنها در دمای 20 الی 30 درجه سانتیگراد از نظر فیزیولوژیک آماده ی تولید مثل شده و اقدام به تولید مثل میکنند. شروع پرورش آمور از رودخانه های یانگتزه و پرل در نواحی جنوبی چین آغاز شد. پرورش آمور از نظر زمانی بسیار دیر تر از کپور معمولی آغاز شد. بر اساس مطالعات تاریخی پرورش آمور در 618- الی 904 الی پیش از میلاد مسیح (تاریخ دقیقی در درست نیست) به دستور حاکم وقت چین آغاز شد.
پرورش آمور در دنیای امروز
اما امروزه با پیشرفت تکنولوژی و ابداع روش های تکثیر مختلف این مشکل حل شده است. این ماهی هم اکنون در 40 کشور تولید و تکثیر میشود. در برخی کشور ها به آن آمور سفید میگویند. پرورش آمور از سال 1999 به بعد در هیچ سال زیر 3 میلیون تن در سال نبوده است. چین امروزه بزرگترین تولید کننده و توزیع کننده ی امور در جهان است که طبق آمار گرفته شده در سال 2002 ، 99.7% از بازار جهانی آمور را در دست داشت. آمور ماهی ایست بومی آبهای شیرین چین که از مناطقی در رودخانه ی پرل در قسمت های شرقی چین تا قسمت های شمالی چین در رودخانه ی هیلانگ پراکنده شده است.
پرورش مصنوعی آمور
در شرایط پرورشی نیز آمور را میتوان به خوبی با عصاره ،کنستانتره، روغن گیاهان و پلت تغذیه کرد، به علاوه میتوان به غذای آنها گیاهان علفی، انواعی از گیاهان دریایی و بوته های خشک شده ی انواعی از گیاهان خشکی را نیز به عنوان جیره غذایی مکمل اضافه کرد. آمور معمولا در قسمت های میانه – رو به پایین ستون آب زندگی میکند. آنها آبهای شفاف را ترجیح میدهند و سرعت شنای پایینی دارند.

چرخه حیات ماهی آمور
گامت های ماهی پس از لقاح به محفظه های مخصوصی منتقل میشوند تا در آنجا از تخم خارج شوند. در هر کدام از این محفظه ها به ازای هر متر مکعب 1 میلیون تخم وجود دارد. پس از بیست و چهار ساعت در این محفظه ها آمور های کوچک لارو مانندی به وجود میایند که همچنان در این مرحله کیسه ی زرده ی خود را به همراه دارند. پس از گذشت 3-5 روز این پیش-لارو محتویات کیسه را استفاده کرده و وارد مرحله ی لاروی واقعی میشود.
فروش ماهی آمور در بازار جهانی
تولید جهانی ماهی آمور در سال 1950 تنها 10.527 تن در جهان تخمین زده میشد؛ تا سال 2002 این عدد به 3.572.825 تن افزایش یافت! یک افزایش 339 برابری در طی 52 سال که در برگیرنده ی 15.6% کل ماهی آب شیرین تولید شده در جهان بود. ارزش جهانی تجارت آمور در سال ، 2.29 هزار میلیارد دلار ارزش داشت، این افزایش ارزش به طور میانگین 7.5 درصد در سال بود و سالهایی که این تجارت افت کرد به دلیل افت ارزش واحد ارز چین در برابر دلار آمریکا بود.
پرورش متراکم ماهی آمور
در پرورش متراکم، آمور در سطوح بالایی متمرکز میشود، در استخر هایی به قطر ده متر و عمق 1.5 متر، 250 الی 500 گرم ماهی در مساحت حدود 10-20 متر مکعب نگهداری میشوند. این ماهی ها با علف ها و گیاهان دریایی و پلت یا غذا های مصنوعی دیگر تغذیه میشوند. طول این این دوره پرورش حدود 8-10 ماه بوده و برداشت از آن چیزی حدود 30-50 kg/ میباشد.