اسموتی و میلک شیک هر دو در دسته نوشیدنیها قرار دارند و برخی اوقات به عنوان دسر هم به کار میروند. اما تفاوت اسموتی و میلک شیک در مواد به کار رفته در آنها، غلظت این نوشیدنیها، کالری، مواد مغذی و … است که در ادامه به آن میپردازیم.
مواد به کار رفته در اسموتی
اسموتی (smoothie) که به آن «نرم نوش» هم گفته میشود، نوشیدنیای است که در آن از میوههای تازه پوره شده به همراه یخ استفاده شده است. این نوشیدنی، نسبت به آبمیوه غلیظتر است و آبکی نیست. این موضوع به خاطر وجود بافت میوه در اسموتی است. علاوه بر میوهها، از سبزیجات تازه، شکلات، کره بادام زمینی، آجیلهای مختلف، شیر، ماست و شیرینکنندههایی مثل عسل، شربت و شکر هم در آن استفاده میشود.
انواع اسموتی بهخاطر وجود سبزیجات و میوههای تازه در ترکیبات آن، سرشار از فیبر بوده و معمولا بعد از فعالیتهای بدنی یا ورزش، انرژی از دست رفته بدن را برمیگردانند. در عین حال اسموتیها بسیار مقوی و پرخاصیت هستند و بسته به میوهها، سبزیجات و دیگر موادی که در آنها استفاده میشود، میزان انرژی و مواد معدنی و مغذی آنها، متفاوت است.

مواد به کار رفته در میلک شیک
میلک شیک نوشیدنی غلیظتری نسبت به اسموتی است و در آن، از بستنی و شیر استفاده میشود. البته استفاده از خامه، هم برای تزیین و هم به همراه میوهها و مواد به کار رفته در میلک شیک، به غلیظتر شدن بافت شیکها کمک میکند. در شیکها، علاوه بر میوه، از طعمدهندههای میوه و سس میوه هم استفاده میشود.
شیکها عموما با پودر پروتئین، خامه، شیر و ماست تقویت میشوند، بنابراین میزان قند مصنوعی آنها، بیشتر از اسموتیها است. البته برخی افراد ممکن است مواد به کار رفته در شیکها را بنا به سلیقه و ذائقه خود، حذف یا با مواد دیگر جایگزین کنند. مثلا ممکن است شیکهایی بخورید که در آنها به جای بستنی، از ماست بستنی یا ماستهای غلیظ استفاده شده، یا خامه در آنها حذف شده باشد.
این شیکها معمولا رژیمی هستند و کالری کمتری دارند یا حتی ممکن است در برخی دستورهای تهیه شیکها، شیر با یخ جایگزین شده باشد. در این صورت بافت شیک رقیقتر خواهد شد. اما در نمونههای کافیشاپی که شیکها با نسخه اصلی درست میشوند، شیر و بستنی، اجزای اصلی این نوشیدنی را تشکیل میدهند.
کالری و ارزش غذایی اسموتی و شیک
از لحاظ سلامت غذایی، اسموتیها نسبت به شیکها، سالمتر و مقویتر هستند. در شیکها، محتوای قند و کالری نوشیدنی بیشتر است و برای کسانی که رژیم لاغری دارند، اسموتیها گزینههای بهتری به حساب میآیند. برای کسانی که گیاهخوار هستند، اسموتیها به خاطر عدم استفاده از شیر در ترکیبات آنها، گزینه بهتری هستند.از طرفی معمولا در تهیه انواع شیک از خامه استفاده میشود که این موضوع باعث میشود میزان کالری و چربی این نوشیدنی، به طرز چشمگیری افزایش پیدا کند. شیکها برای کسانی که ورزشکار هستند و به پروتئین بیشتری نیاز دارند، مناسب است. این افراد میتوانند پودر پروتئین را در میلک شیک خود، به همراه شیر، میکس کنند. همچنین میتوان به جای شیرهای لبنی از شیرهایی با پایه گیاهی مثل شیر سویا، شیر بادام یا شیر نارگیل استفاده کند.
غلظت اسموتی و شیک
یک تفاوت اسموتی و شیک، میزان غلظت این دو نوشیدنی است. همان طور که گفتیم، اسموتیها نسبت به آبمیوهها بافت غلیظتری دارند ولی نسبت به انواع شیک، رقیقتر هستند. البته توصیه کاربردی برای غلیظ شدن بافت اسموتیها این است که میوهها و سبزیجات را قبل از پوره کردن، در فریزر بگذارید تا یخ بزنند، سپس آنها را در مخلوطکن یا اسموتیساز بریزید. چون در هر حال، استفاده از قالبهای یخ یا پودر یخ، باعث رقیقتر شدن بافت اسموتی میشود.
در شیکها به خاطر استفاده از بستنی، خامه و شیر، بافت نوشیدنی بسیار غلیظ است. اگر هم میوههایی که در تهیه این نوشیدنیها استفاده میکنید، فریز شده و یخزده باشند، بافت غلیظتری پیدا میکنند. به کار بردن شیرینکنندههایی مثل عسل هم میتواند غلظت انواع اسموتی و شیک را بیشتر کند.

رنگ اسموتی و شیک
هر چند در طرز تهیه انواع اسموتی و انواع شیک، از میوهها استفاده میشود ولی رنگ اسموتیها معمولا به خاطر عدم استفاده از بستنی، شیر و خامه، شفافتر و متنوعتر است. شیکها رنگهای کمرنگتری دارند و این بهخاطر استفاده از محصولات لبنی سفید رنگ مثل شیر و بستنی در ترکیبات آنها است.