بهزی

همه چیز درباره کاغذ دیواری و انواع آن

زمان مطالعه 1 دقیقه

همه چیز درباره کاغذ دیواری و انواع آن

کاغذ دیواری

امروزه به نظر می‌رسد روکش کردن داخلی دیوار‌های خانه، محیط‌های اداری و … با گچ کمی قدیمی‌شده است و افراد مختلف به خصوص آن‌هایی که خیلی زود همه چیز برایشان تکراری جلوه می‌کند، می‌توانند در صورت تمایل و جهت ایجاد تنوع در این محیط‌ها، از نوعی روکش جایگزین به اسم کاغذ دیواری استفاده کنند چون این مزیت را دارد که با تمامی دکوراسیون‌ها همخوانی دارد.

کاغذ دیواری همان گونه که از روی اسم آن پیداست یک نوع متریال ساختمانی و پوشش تزئینی است که در طراحی‌های داخلی انواع دیوار‌های اداری خانه‌ها و ساختمانی استفاده می‌شود و برای طراحی و دکوراسیون بخصوص برای اتاق پذیرایی و مهمان، اتاق خواب، اتاق کودک، پشت تلوزیون و ال سی دی کاربرد بسیار زیادی دارد و همچنین در طرح‌ها، چاپ‌ها و رنگ‌های متنوعی طراحی و ساخته می‌شود و با نوعی چسب مخصوص به صورت عمودی بر روی دیوار‌ها چسبانده می‌شود و خرید آن نیز به صورت متری یا رول شده است و به صورت‌های مختلفی از جمله چاپ سطحی، چاپ توسط حکاکی، چاپ دیجیتالی، چاپ سیلک ابریشمی و چاپ توسط ماشین چرخشی، چاپ می‌شود.

تاریخچه پیدایش کاغذ دیواری

گفته می‌شود که کاغذ دیواری از دیرباز و از زمان چینی‌های باستان استفاده شده است که پس از آن در حدود قرن ۸ از طریق یک زندانی به عرب‌ها و در نتیجه آن به اروپایی‌ها منتقل شده است. اما شکل واقعی کاغذ دیواری بیشتر هم‌زمان با پیدایش صنعت چاپ به میدان آمد که در زمان رنسانس این متریال رونق زیادی در بین اشراف اروپا پیدا کرد و آن را به صورت فرشینه‌های تزئینی و در ابعاد مختلف و طراحی شده توسط هنرمندان خبره، مورد استفاده قرار می‌دادند و از آن پس چون این کالا‌ها قیمت گرانی برای مردم عادی داشت، مجبور شدند به جایگزین ارزان قیمت آن یا همان کاغذ دیواری مشابه همان فرشینه‌ها روی بیاورند.

از جمله‌ی مهم‌ترین این کاغذ دیواری‌ها می‌توان طاق نصرت مربوط به آلبرشت دور که در سال ۱۵۱۵ که به سفارش ماکسی میلیان ساخته شد و چاپ‌های معروف انگلستان در سال ۱۵۰۹ اشاره کرد و همچنین در اواسط قرن ۱۸ و ۱۹ در انگلستان و اروپا به تولید انبوه رسید و قیمت آن کاهش یافت و در اوایل قرن بیستم نیز جزء پر استفاده‌ترین کالا‌ها در غرب گشت. تاریخ کاغذ دیواری در ایران نیز به زمان ناصرالدین شاه قاجار برمی‌گردد که گفته می‌شود به دلیل علاقه‌ی زیاد شاه به هنر و معماری بوده است.

انواع کاغذ دیواری از نظر طرح و جنس

۱) کاغذ دیواری‌ با روکش‌های وینیل

روی ماده‌ی کاغذی این نوع از کاغذ دیواری‌ها وینیل آکرلیک یا پی وی سی روکش شده است که برای اکثر فضا‌ها بجز کارگاه‌ها و مکان‌هایی که احتمال برخورد‌های فیزیکی زیاد است کاملا مناسب است و همچنین قابلیت شست و شو و مقاومت در برابر رطوبت و چربی را نیز دارد و روکش‌های وینیلی معمولا به صورت اسپری روی کاغذ پاشیده می‌شود و یا اینکه به صورت لایه‌های نازک به گونه‌ای که قابل دیدن نیست و همچنین لایه‌ی وینیلی به علت خاصیت ضد آب، ضدلک، قابلیت شست و شو و وزن حجمی بالایی که دارد باعث افزایش کیفیت در اکثر کاغذ دیواری‌ها می‌شود. این نوع از کاغذ دیواری تا ۵ سال پس از نصب دوام می‌آورد و به دلیل قابلیت شست و شو بسیار مناسب اتاق خواب کودک و آشپزخانه است و در ابعاد ۵ متر تا ۱۶ متر مربع در بازار موجود است که انواع آن شامل:

– کاغذ‌های وینیل فابریک بک: توسط لایه‌ای از وینیل پوشانده شده است. این نوع از کاغذ دیواری خود شامل سه نوع مخالف هستند.

– وینیل سخت یا جامد: این نوع از کاغذ شامل یک نوار وینیلی جامد است که بر روی لایه‌ی پارچه‌ای یا کاغذی لمینیت شده است و کاملا قابل شست و شو، مقاوم و ضد لک است.

– وینیلی نون وون : این نوع از کاغذ دیواری که در مقابل آب بسیار مقاوم و غیرقابل نفوذ هستند از کاغذ نون وون و صفحه‌ وینیلی تشکیل شده اند و به دلیل خاصیت غیرقابل نفوذ خود در برابر آب، در حمام و آشپزخانه نیز استفاده می‌شود.

– کاغذ دیواری با روکش وینیل جامد: در این نوع کاغذ دیواری که به دلیل مقاومت بالا در محیط‌های چرب و مرطوب مثل آشپزخانه نیز استفاده می‌شود از یک لایه روکش وینیل جامد استفاده شده است که باعث افزایش مقاومت، امکان جابه‌جایی و حتی کندن آسان آن نیز به راحتی فراهم شده است.

۲) کاغذ دیواری با روکش نان وون (منسوج نبافته)

این نوع از کاغذ دیواری از الیاف نساجی و فیبر سلولزی بلند در دستگاه کاغذ تولید می‌شوند و همچنین توسط مواد آکرلیک تقویت می‌شود و تاری خاصی در آن به کمک رنگ‌دانه‌ها بوجود می‌آید. در این نوع از کاغذ دیواری رطوبت باعث می‌شود که روی سطح دیوار بچسبد و نصب آن‌ها آسان است و می‌توان از آن‌ها استفاده مجدد کرد و همچنین در مواقعی که نیاز است تعمیرات و تاسیساتی روی دیوار نصب شود می‌توان آن را جدا کرد و مجددا نصب نمود.

3) کاغذ دیواری سه بعدی

این نوع از کاغذ دیواری با توجه به اسم آن ما را بیشتر در دنیای واقعی غرق می‌کند و به دلیل تصاویر سه بعدی فضاهایی جذاب و خاص فراهم می‌کند و همچنین قابلیت شست و شو دارد و بسیار پر طرفدار است و به دلیل ساختار سه بعدی طر‌ح‌های آن به خصوص از فاصله‌های حدود ۳ متر برجسته به نظر می‌رسد. استفاده از این کاغذ دیواری بخصوص در آپارتمان‌ها و با استفاده از تکنیک‌هایی مثل نور پردازی‌های طراحی شده و زاویه‌دار، سه بعدی بودن کاغذ را بیشتر نمایان می‌کند و همچنین دارای تنوع بالایی به خصوص از نظر چاپ انواع طرح‌ها هستند و به نوبه‌ی خود به سه دسته تقسیم می‌شوند که دسته‌ اول دارای طرح‌های سه بعدی و اشکال هندسی مختلف و به صورت رولی و در طرح‌های کوچک استفاده می‌شود. دسته‌ دوم که به پوستر دیواری یا کاغذ دیواری پوستری معروف است دارای تصاویر بزرگ و حجم‌های هندسی مختلف است.

نکات مهم در ارتباط با انتخاب طرح، رنگ و جنس کاغذ دیواری و چگونگی جدا سازی و نصب آن

– در نظر گرفتن تاثیر رنگ‌ها بر محیط و مکان‌های مختلف و هماهنگی رنگ و طرح کاغذ دیواری با روحیه‌ی اعضای خانواده قبل از انتخاب آن

– استفاد از طر‌ح‌های عمودی و با فاصله جهت بلندتر جلوه دادن دیوارها

– استفاده از خط کش برای برش دادن به صورت صحیح و صاف قواره‌ها

– استفاده از طرح‌های پهن و افقی برای وسیع‌تر نشان دادن محیط خانه و نزدیک کردن سقف

– دقت به رنگ‌های موجود، نوع کف پوش و سبک دکوراسیون خانه و وسایل و مبلمان موجود در خانه و سپس انتخاب کاغذ دیواری متناسب با همان سبک

– دقت کردن به کد کالا یا کدی که بر روی کاغذ دیواری درج شده است چون ممکن است کاغد هایی با سریال مختلف مقداری تفاوت رنگی داشته باشند پس کاغد هایی را که در کنار هم نصب می‌شوند و یا در یک میدان دید هستند باید دارای یک سریال یکسان باشند.

– اولین قطعه از کاغذدیواری را به کمک رسم خط شاقول (برای کشیدن خط عمودی بر زمین) از ابتدای دیوار آغاز می‌کنیم.

– برای کاغذ دیواری‌هایی که پشت آن‌ها چسب دار است؛ فقط نیاز است که کمی خیس شود و برای سایر کاغذ‌ها چسب را به جای کاغذ به دیوار می‌زنیم.

– طرح‌های مستقیم و صاف مانند طرح‌های راه راه عمودی و افقی باید در قسمت درز‌ها تنظیم شوند و طرح‌های منحنی شکل نیز مانند طرح‌های گلدار و هندسی هستند هم باید در قسمت درزها تنظیم شوند.

اگر به دنبال فضایی آرام و منظم و آرامش بخش از نظر روانشناسی هستید؛ باید رنگ کاغذ دیواری را به گونه‌ای انتخاب کنید که از رنگ‌های ملایم باشد و بر عکس اگر فضایی شاد و پر هیجان می‌خواهید باید از رنگ‌های شاد و طرح‌های هندسی مختلف استفاده کنید.

– طرح‌‌های کاغذدیواری گل‌دار و شلوغ فضای اتاق را کوچک جلوه می‌دهند و طرح‌های زیگزاگی هم فضای اتاق را زنده‌تر جلوه می‌دهند.

– برای صمیمیت بخشیدن بیشتر به فضاهایی مانند اتاق نشیمن باید از رنگ‌های گرم مانند قرمز، نارنجی و زرد استفاده کرد.

– برای انتخاب کاغذ دیواری اتاق خواب باید از رنگ‌های مهیج و درخشان پرهیز کنیم چون اتاق خواب جای آرامش است و این رنگ‌ها آزار دهنده به نظر می‌رسند.

– کاغذدیواری اتاق خواب نوزادان را باید با رنگ‌های ملایم و اتاق خواب کودکان و نوجوانان را نیز می‌توانیم با رنگ‌های شاد و پر انرژی‌تر تزئین کنیم.

– برای انتخاب رنگ کاغذدیواری راه پله و راهرو‌ها باید به رنگ کاغذ دیواری مورد استفاده در دکوراسیون داخلی منزل دقت کنیم و برای زیباتر به نظر رسیدن راه پله‌ها و ورودی بهتر است از رنگ قرمز استفاده کنیم و برای هماهنگ کردن بیشتر با دکوراسیون داخلی از رنگ‌های خنثی مانند خاکستری، قهوه‌ای و … استفاده کنیم.

– برای انتخاب محیط گرم و صمیمی در راه پله و ورودی منزل می‌توانید از رنگ‌هایی از قبیل رنگ سبز مایل به زرد استفاده کنید و برای ایجاد فضا‌های خاص می‌توان از رنگ‌های متضاد دیوار استفاده کرد و برای بازتر و روشن تر به نظر رسیدن راه پله می‌توان از رنگ‌های سفید و روشن استفاده کرد.

– برای تمیز کردن کاغذ دیواری باید زود به زود لکه‌ها را از سطح آن پاک کنیم چون ممکن است به مرور زمان آن را از رنگ و جلا بیندازد.

– برای شستن کاغذ دیواری می‌توان از آب گرم و صابون استفاده کرد و آن‌ها را باید از پایین به بالا تمیز کرد.

– در مواقع تمیز کردن لکه‌ها با آب باید مراقب بود تا آب به پشت کاغذ دیواری نفوذ نکند.

– برای تمیز کردن کاغذ دیواری نباید از سیم‌های زبر و پودر‌های قوی و … که به کاغذ دیواری آسیب می‌رساند استفاده کرد و در صورت پر رنگ بودن لکه‌ها می‌توان از خمیر دندان و مسواک کمک گرفت.

و نکته‌ی آخر اینکه با توجه به این مسئله که هزینه‌ی کاغذ دیواری از رنگ بیشتر است اما اگر از آن مراقبت کنیم در یک بازه‌ی زمانی ساله برای ما کاربرد دارد و ار آن نظر هزینه‌ها کمتر خواهد شد.

شما اولین نفری باشید که در مورد این پست نظر می‌دهید.