این رشته تخصصی مستلزم تحقیق، آموزش و خدمات مرتبط با کاربرد مفاهیم، تکنیکها و رویهها برای درک، پیشبینی و تسکین ناسازگاری، اختلال یا ناراحتی فکری، عاطفی، بیولوژیکی، روانی، اجتماعی و رفتاری است. از روانشناسی بالینی میتوان برای طیف گستردهای از افرادی که به کمک نیاز دارند، استفاده کرد.
درواقع تمرکز روانشناس بالینی مطالعه، تشخیص و درمان بیماران مبتلا به بیماریهای روانی و سایر مشکلات روانشناختی است. کار این درمانگر رفتار معمولی و غیرعادی را در بر میگیرد. شاید روانشناس بالینی مشخصا درمان نکند اما آنها با انجام و تفسیر معاینات روانشناختی به تشخیص و درمان بیماریهای سلامت روان کمک میکنند.
خوب است بدانید روانشناسی بالینی (Clinical Psychology) میتواند در همه زمینههای اختلالات، روانی، عاطفی و رفتاری ارزیابی، تشخیص و راهکار درمان روانشناختی ارائه دهد.
منشا Clinical Psychology
تاثیرات اولیه در زمینه روانشناسی بالینی شامل کارهای روانکاو اتریشی «زیگموند فروید» است. او یکی از اولین افرادی بود که بر این ایده تمرکز کرد که بیماری روانی با صحبت کردن درمانگر و بیمار درمان میشود. توسعه رویکرد گفتار درمانی او اغلب بهعنوان اولین منشا علمی از روانشناسی بالینی ذکر خواهد شد.
روانشناسی بالینی روی چه چیزی تمرکز دارد؟
افراد در هر سنی و همه زمینههای زندگی میتوانند درمان سلامت روان را از روانشناسی بالینی دریافت کنند. تکنیکها و روشها ممکن است از یک تمرین ساده تا روش موثر دیگر تغییر کند. روانشناسان بالینی با ارزیابی سلامت روان مراجعان از طریق آزمون و روشهای روانشناختی راهحلهای مناسب ارائه میدهند.
وظایف اصلی روانشناس بالینی شامل موارد زیر میشود:
🔹 ارزیابی
درمانگر بالینی با شیوهای مشابه عملکرد پزشکان برای بهبود سلامت جسمی هنگام بازیابی سلامت روان کار میکنند. آنها ابتدا باید مشکل و علت اصلی را پیدا کنند. بنابراین باید گفت درمانگر بالینی برای پیدا کردن علت بیماری روان مراجع را مورد ارزیابی قرار میدهد. روشهای ارزیابی عبارتند از:
🔸مطرح کردن سوالاتی در طول مصاحبه تشخیصی
🔸مشاهده و ارزیابی رفتار مراجع هنگام جلسه حضوری
🔸انجام معاینات روانشناختی استاندارد مانند آزمونهای رسمی، پرسشنامه و چک لیست
🔹 مداخله
روانشنای بالینی ممکن است برای ارزیابی مراجع از چندین استراتژی مختلف استفاده کند. درواقع درمان بدون در نظر گرفتن روش انتخابی ابتدا به چندین جلسه گفتگو نیاز دارد. سپس درمانگر مداخله روانشناختی را بر اساس آنچه ارزیابیها نشان داده پیشنهاد میکند. انواع مداخله روانشناختی عبارتند از:
🔸گفتگو درمانی
🔸روان پویشی بر ذهن ناخودآگاه
🔸درمان مراجع محور (روش انسانگرایانه)
🔹 مشاوره
روانشناسان بالینی علاوهبر تشخیص بیماری سلامت روان اغلب با سایر ارائه دهندگان مراقبتهای بهداشتی و سازمانها در تعامل است. معمولا پروژههای سلامت روان بر اساس تجربیات گروه مختلفی از درمانگران روانشناسی انجام میشود.
🔹 تحقیق
در روانشناسی بالینی درمانگر اغلب زمان خود را با مراجع میگذراند. او در مورد جدیدترین تحقیقات با مراجع حرف میزند.