بهزی

فولاد در ساخت ادوات صنعت حیاتی کشاورزی چه نقشی دارد؟

زمان مطالعه 1 دقیقه

فولاد در ساخت ادوات صنعت حیاتی کشاورزی چه نقشی دارد؟

هر عضور از خانواده ادوات کشاورزی را در نظر بگیرید، رد پایی از فولاد را خواهید یافت. البته کابرد فولاد تنها به ابزار آلات محدود نمی­شود و در بخش­‌های دیگر مثل حفاظت زمین با انواع سیم خاردار نیز می­‌توانید شاهد حضور آن باشید. اما هدف ما در این مقاله به طور خاص بررسی نقش فولاد در ادوات کشاورزی است.

کاربرد فولاد در ساخت ادوات کشاورزی می­‌تواند به گونه­‌ای باشد که کل قطعه را در برگیرد، یا تنها به اتصال دهنده‌­ها مثل پیچ و مهره محدود شود. اما آنچه اهمیت دارد، حضور پر رنگ فولاد در ساخت ادوات کشاورزی است. به همین علت بسیاری از مسائل و مشکلات در حوزه فولادسازی می‌­تواند گریبان حوزه کشاورزی را نیز بگیرد.

آلیاژ مورد استفاده در ساخت ادوات کشاورزی بایستی چند ویژگی را به همراه داشته باشد. در واقع شرایط محیطی که این ابزارآلات در آن مورد استفاده قرار می­‌گیرد، تعیین کننده خواص فولاد انتخابی هستند. استحکام، مقاومت به سایش، مقاومت به خوردگی، مقاومت به ضربه، مقاومت به خستگی و بسیاری دیگر از ویژگی‌­های فولاد منجر شده تا هر کدام از گریدهای آلیاژی آن، در ساخت ادوات کشاورزی کاربرد داشته باشد. اما از آنجا که بیشتر ابزارآلات مورد استفاده در این حوزه در تماس با سنگ و خاک هستند، خواص سایشی بیشتر از سایر ویژگی­‌‌ها اهمیت پیدا می­کند.

سیر تحول ادوات کشاورزی

در آغاز راه کشاورزی، انسان به کمک دام و ابزارآلات چوبی به کاشت انواع بذر پرداخت. ابزار آلات اولیه مورد استفاده ساختاری کاملا ساده و چوبی داشتند. استحکام چوب برای برخی فعالیت­‌ها در زمین کشاورزی مناسب نبود و باعث می‌­شد به راحتی بشکند. علاوه ­بر آن احتمال از بین رفتن ادوات توسط جانوران و یا تاثیرات آب و هوایی بالا بود. با گذشت زمان و دستیابی به فناوری ساخت آهن آلات، زندگی بشر دست خوش تغییر و تحول شد. این تغییرات به حوزه کشاورزی نیز ورود پیدا کرد. کم کم ابزارآلات آهنی جایگزین نمونه‌­های اولیه و چوبی شدند. در این زمان با ورود خیش به زمین کشاورزی، سرعت فعالیت کشاورزان افزایش پیدا کرد. خیش یا گاو آهن ابزاری با تیغه‌­های آهنی برای زیر و رو کردن خاک زمین کشاورزی است. این وسیله به دام وصل می­‌شد تا با حرکت آن، زمین برای کاشت بذر آماده شود.

تحول بعدی در صنعت کشاورزی، پس از اختراع موتور بخار اتفاق افتاد. حدود یک قرن پس از این اتفاق تراکتورهای زراعتی با موتور بخار، در مزارع کشاورزی آمریکا مورد استفاده قرار گرفت. هرچند در ادامه بازدهی پایین، ابعاد و وزن بالای موتورهای بخار منجر به جایگزنی موتورهای بنزینی با موتورهای بخار شد. سیر تکامل تجهیزات کشاورزی به گونه‌­ای ادامه پیدا کرد که امروزه انواع ماشین آلات ساخته شده با فولاد و مجهز به موتور جایگزین دام‌­ها شدند. البته فعالیت انسان تا مقدار قابل توجهی کاهش پیدا کرد و بیشتر جنبه نظارتی به خود گرفت.

در ایران سیر تکامل ابزارآلات کشاورزی، با سرعت کمتری نسب به دنیا پیش رفت. ورود اولین گاو آهن فولادی به ایران به زمان ناصرالدین شاه برمی‌­گردد. گرچه در ابتدای راه کشاورزان با استفاده از ماشین آلات در زمین مخالفت می­‌کردند، اما به مرور زمان متوجه شدند که حضور این ادوات کشاورزی منجر به افزایش بازدهی و سهولت کار می­‌شود.

با ورود تجهیزات و ماشین آلات جدید و پیشرفته به ایران، کم کم تولیدکنندگان داخلی به ساخت آن­‌ها ترغیب شدند. بدین ترتیب با سرمایه گذاری و به کارگیری تجهیزات در زمینه تولید شروع به فعالیت کردند.

عوامل موثر بر قیمت ادوات کشاورزی فولادی

بیشتر قیمت یک ابزار فولادی به قیمت ماده اولیه وابسته است. بنابراین از آنجا که اکثر ادوات کشاورزی فولادی از شمش ساخته می‌­شود، نرخ آن برای تولید کنندگان تجهیزات در حوزه کشاورزی بسیار حائز اهمیت است. البته فراموش نکنید که ورق‌­های فولادی نیز کاربرد گسترده­ای در ساخت ماشین آلات دارند. ورق سیاه صنعتی st52 از جمله ورق­‌های فولادی است که در ساخت بدنه ماشین‌­های کشاورزی مثل تراکتور مورد استفاده قرار می­‌گیرد.

شما اولین نفری باشید که در مورد این پست نظر می‌دهید.