بهزی

خرمای خوزستان و چالش‌های صادرات آن

زمان مطالعه 1 دقیقه

خرمای خوزستان و چالش‌های صادرات آن
به گزارش گروه استان های باشگاه خبرنگاران جوان، سازمان جهاد کشاورزی خوزستان اخیرا با انتشار گزارشی سطح زیر کشت نخیلات در ایران را ۲۶۲هزار هکتار و تولید خرما را ۱.۲میلیون تن اعلام کرد که از این میزان سطح زیر کشت ۴۱ هزار هکتار آن در استان خوزستان واقع است. این میزان سطح زیر کشت نشان دهنده جایگاه دوم خوزستان بعد از استان سیستان و بلوچستان در تولید خرما است. بنا به اعلام سازمان جهاد کشاورزی خوزستان از میزان ۱۷۰ تا ۲۳۰ هزار تن تولید خرمای این استان سالانه ۸۰ هزار تن به خارج از کشور صادر می‌شود، اما حجم بسیار زیادی از خرمای تولید خوزستان به دلیل نبود زیر ساخت‌های صادراتی از دیگر مبادی کشور به جز خوزستان صادر می‌شود. برخی بررسی‌ها نیز نشان می‌دهد که طی چند سال اخیر تولید این محصول در استان خوزستان به‌همان اندازه که در صادرات کاهش داشته با افت‌های متعددی همراه بوده است که از مهمترین دلایل آن شوری حقابه نخلستان‌ها (در پی خشکسالی‌های چند سال اخیر) و ایجاد تنش در درختان خرما است. این تنش باعث شده تا فرآیند تولید خرما در برخی نخلستان‌های خوزستان با خشکیدگی برگ درختان رو به ‌رو شود. عضو هیئت علمی پژوهشکده خرما و میوه‌های گرمسیری مستقر در خوزستان ناکافی بودن حقابه نخیلات در استان را یکی از دلایل مهم و تاثیرگذار بر کاهش کیفیت خرمای تولیدی خوزستان عنوان کرد و ادامه ‌داد: این موضوع استان را با محدودیت‌های جدی در بخش توسعه و ارتقاء کیفیت تولید محصول مواجه کرده است. موسی موسوی به پدیده "خشکیدگی برگ خرما" به ‌عنوان بزرگترین مشکل موجود حوزه تولید این محصول در خوزستان نام ‌برد و گفت: این عارضه باعث کاهش کمیت و کیفیت تولید گردیده تا جایی که حتی منجر به از بین رفتن برخی از نخلستان‌ها شده است. او با بیان اینکه پژوهشکده خرما در استان خوزستان به منظور شناسایی عوامل این عارضه در نخل‌های استان اقدام به تعریف یک مگاپروژه کرده است گفت: در حال حاضر نخلستان‌های استان به دلیل بروز این عارضه به شدت در معرض آسیب قرار گرفته‌اند. عضو هیئت علمی پژوهشکده خرما و میوه‌های گرمسیری مستقر در خوزستان در خصوص دلایل احتمالی خشکیدگی برگ نخل‌های خرما اذعان ‌داشت: در این رابطه چند نظریه مطرح است که از جمله آن پر شدن روزنه‌های برگ درختان ناشی از بارندگی‌های بعد از وقوع ریزگرد‌ها است که این موضوع برای نخل‌ها مشکلات فیزیولوژی ایجاد می‌کند. موسوی کاهش برگ درخت خرما را نوعی واکنش این گیاه بعد از ورود هرگونه تنش دانست و گفت: شوری آب کشاورزی و هدایت آن به سمت نخلستان‌ها نیز ممکن است یکی دیگر از عوامل بروز این تنش در درخت‌های خرمای خوزستان باشد. او همچنین به احتمال حمله قارچ‌ها و عوامل بیماری‌زا مختص درخت‌های خرما در خصوص موضوع خشکیدگی برگ‌های آن اشاره ‌کرد و گفت: بررسی نظریه‌ها و احتمالات پیش‌بینی شده در رابطه با وضعیت نخل‌های خوزستان در حال حاضر از سوی پژوهشکده خرما آغاز شده که در آینده نتایج آن رسما اعلام می‌شود.

توسعه فعالیت‌های تجاری با کشور هند فرصتی مناسب برای صادرکنندگان خرما

مسئول کمیته خرما در کمیسیون کشاورزی اتاق بازرگانی اهواز با اشاره به بررسی‌های صورت گرفته مبنی بر کاهش تولید خرما در استان خوزستان گفت: با وجود این شرایط همواره امکان برنامه‌ریزی صحیح برای صادرات این محصول وجود دارد. او از صنعت بسته‌بندی و فرآوری به عنوان حلقه مفقوده توسعه فعالیت‌های تجاری در حوزه خرما در خوزستان نام برد و ادامه ‌داد: به ‌دلیل نبود زمینه لازم برای انجام فرآوری‌های استاندارد، این محصول تولیدی خوزستان به شکل فله‌ای به دیگر استان‌ها ارسال می‌شود تا بعد از بسته‌بندی به سمت پایانه‌های مرزی به منظور صادرات انتقال یابد. موسوی با تاکید بر انجام برنامه‌ریزی صحیح برای ترسیم چشم اندازی روشن جهت توسعه فعالیت‌های صادراتی محصول خرما در استان بیان ‌داشت: کشور هند به ‌عنوان یک بازار پرجمعیت و مناسب برای این محصول استان محسوب می‌شود. مسئول کمیته خرما در کمیسیون کشاورزی اتاق بازرگانی اهواز جمعیت مسلمان این کشور را حدود ۲۰۰ میلیون نفر بیان‌کرد و افزود: به واسطه ایجاد روابط متعدد بین ایران و هند و همچنین نزدیکی آن به کشورمان، جامعه مسلمان هند از خرمای تولیدی کشور شناخت خوبی دارند. موسوی بسته‌بندی مناسب محصولات خرمایی را در افزایش فروش آن موثر دانست و گفت: توسعه فعالیت‌های تجاری با کشور هند فرصت مناسبی برای صادرکنندگان خرما در خوزستان خواهد بود که استفاده از این ظرفیت مستلزم توانمندسازی فعالان این بخش از طریق تسهیل قوانین، ارائه تسهیلات بانکی، مشوق‌ها و معافیت‌های مختلف است. او برگزاری نمایشگاه‌های عرضه محصولات خرمای استان خوزستان هم زمان با ماه مبارک رمضان در کشور هند را در افزایش حجم صادرات این محصول تاثیرگذار دانست و ادامه‌ داد: متاسفانه در این ایام که تجار ایرانی می‌توانند در تامین خرمای مورد نیاز کشور‌های مسلمان نقش زیادی داشته باشند؛ دولت صادرات این محصول را ممنوع و یا همراه با عوارض گمرکی اعلام می‌کند. موسوی همچنین رعایت اصول بسته‌بندی محصولات خرما بر اساس استاندارد‌های جهانی، نیاز بازار و سلیقه کشور هند را ضروری خواند و تحقق این امر را نیازمند مطالعات دقیق و برنامه‌ریزی شده عنوان کرد. مسئول کمیته خرما در کمیسیون کشاورزی اتاق بازرگانی اهواز خاطر نشان‌کرد: تاسیس شهرک فناوری ویژه خرمای استان خوزستان می‌تواند در معرفی این محصول و ایجاد تمرکز هر چه بهتر و جذب سرمایه‌گذاران خارجی موثر باشد. او به تجربه دیگر کشور‌های دنیا در زمینه ایجاد شهرک فناوری خرما اشاره‌ کرد و گفت: بررسی‌های صورت گرفته نشان می‌دهد که کشور امارات متحده عربی با اجرائی کردن این پروژه به موفقیت‌های چشمگیری دست یافته است. او تصریح ‌کرد: نبود سردخانه به منظور انبار و نگهداری خرما در استان خوزستان یک ضعف اساسی محسوب می‌شود که لازم است در این رابطه سرمایه‌گذاری ویژه‌ای صورت گیرد.

برنامه‌ریزی صادراتی به هند مستلزم برآورد دقیق تولید استان

معاون اقتصادی و بازرگانی سازمان صنعت ، معدن و تجارت خوزستان با تاکید بر اینکه ترسیم چشم انداز صادرات ویژه محصولاتی مانند خرما به کشور هند نیازمند بررسی دقیق میزان تولید آن است گفت: آمار‌های ارائه شده از سوی سازمان جهاد کشاورزی استان نشان می‌دهد که به دلایل مختلف حجم تولید خرما در خوزستان رو به کاهش است. عبدالرحمان ناصریان افزود: سوء مدیریت ، محدودیت در اختصاص منابع آبی و آسیب‌های ناشی از شرایط جوی استان منجر به کاهش ۳۵ درصدی در تولید محصولات خرما در خوزستان شده است. او کاهش این میزان از تولید خرما را یک آسیب جدی برای استان خوزستان عنوان‌کرد و ادامه ‌داد: با توجه به سهم ۵۰ درصدی این استان در صادرات خرما چاره اندیشی و جلوگیری از تداوم این شرایط ضروری است. معاون اقتصادی و بازرگانی سازمان صمت خوزستان با تاکید بر ساماندهی حوزه تولید خرما در استان یاد آور شد: در این صورت است که می‌توان به ‌منظور توسعه فعالیت‌های تجاری و ترسیم چشم انداز‌های صادراتی به هند برنامه‌ریزی کرد.
صادرات خرما

تولید خرما در خوزستان نیازمند مشوق‌های دولتی

صادر کننده خرمای استان خوزستان با اشاره به اینکه طی ۲ سال گذشته مشکلات متعددی در حوزه تجارت خارجی به ‌واسطه اعمال تحریم‌ها برای تجار ایجاد شده است گفت: این موضوع در زمینه صادرات خرما نیز قابل مشاهده است و مهمترین دلیل آن را می‌توان نبود زیر ساخت‌های لازم برای انتقال مبادلات پولی دانست. او در خصوص مشکلات حوزه تولید خرما در خوزستان بیان‌ داشت: تولید این محصول در خوزستان با کاهش رو به‌ رو است و مسائلی مانند پیری نخیلات، نبود پوشش بیمه‌ای مناسب ویژه کشاورزان ، کمبود نقدینگی واحد‌های تولیدی و استفاده از روش‌های سنتی در کارگاه‌های بسته‌بندی، صادرات استان را با مشکلات بیشتری مواجه کرده است. سید مصطفی حجت نژاد به محدودیت اختصاص منابع آبی به نخلستان‌های خوزستان و در نتیجه شوری حقابه‌ها اشاره‌کرد و گفت: در حال حاضر افزایش نیترات در آب و خاک استان شرایط تولید را با تغییرات مخربی رو به رو کرده است. او تصریح‌ کرد: برخی مستندات رسمی منتشر شده از سوی سازمان جهاد کشاورزی خوزستان نشان می‌دهد که بیشترین کاهش تولید در شهرستان‌های کارون ، آبادان و خرمشهر بوده است که نگرانی‌های جدی برای فعالان حوزه خرما را در پی داشته است.

بازارسازی خرمای خوزستان در هند نیازمند تقویت بخش تولید و صادرات است

دبیر شورای گفت‌وگوی دولت و بخش خصوصی استان خوزستان به پیگیری سفیر ایران در کشور هند به ‌منظور توسعه حجم صادرات خرمای استان خوزستان به این کشور اشاره‌ کرد و بیان‌ داشت: با هماهنگی هایی که انجام خواهد شد تلاش می‌شود تا گونه‌های متنوعی از خرمای استان خوزستان به هند صادر شود. شهلا عموری با اشاره به دغدغه‌های موجود در فعالیت‌های اقتصادی مربوط به حوزه خرما در استان خوزستان گفت: توسعه بازار‌های صادراتی ویژه خرمای استان خوزستان یک اولویت است که مستلزم برنامه‌ریزی و پیگیری‌های جدی است. او شورای گفت‌وگوی دولت و بخش خصوصی استان‌های خرماخیز را ظرفیتی مناسب برای کمک به کاهش این دغدغه‌ها عنوان‌کرد و افزود: به همین منظور تلاش می‌شود تا در نشست‌های مشترکی که برگزار می‌شود به مشکلات چنین استان‌هایی رسیدگی شود. رئیس اتاق بازرگانی اهواز یکی از عوامل کاهش تولید خرما را خشکسالی‌های اخیر و شور شدن حقابه نخیلات در جنوب کشور دانست و گفت: افزایش قیمت حامل‌های انرژی و برداشت‌های غیر مکانیزه و سنتی محصولات نیز از دیگر موارد تاثیرگذار بر تولید خرما است. به گفته عموری کمبود نقدینگی، ضعف صنایع تبدیلی و بسته بندی از مهمترین مشکلات عمده تولیدکنندگان این حوزه هستند. او به جایگاه پنجم ایران در تولید خرما طی سال ۲۰۱۷ تا ۲۰۱۹ در بین ۶ کشور تولید کننده عمده این محصول اشاره‌کرد و افزود: ایران نسبت به کشور‌های تونس، عربستان، امارات متحده عربی و... با ارزش صادراتی یک میلیارد و ۴۵ میلیون دلار، ۱۶ درصد تولید و ۲۱ درصد از اراضی سطح زیر کشت خرما را دارد. دبیر شورای گفت‌وگوی دولت و بخش خصوصی خوزستان تصریح‌ کرد: سهم ایران از ارزش صادرات خرما در بین این کشور‌ها ۱۵ درصد در سال ۲۰۱۵، ۱۷ درصد در سال ۲۰۱۸ و ۷.۲ درصد در سال ۲۰۱۹ بوده است. عموری با اشاره به اینکه در حال حاضر صادرات خرمای کشور رو به کاهش است گفت: علاوه بر تحریم و شیوع کرونا می‌بایست دیگر دلایل بروز این کاهش صادرات مورد بررسی قرار گیرد. او کشور‌های مراکش ، هند ، فرانسه ، امارات متحده عربی ، آلمان و آمریکا را عمده وارد کنندگان خرما در دنیا اعلام‌کرد و گفت: برای برنامه‌ریزی مشخص در زمینه توسعه بازار‌های تجاری خرما می‌بایست سهم استان‌های خرماخیز از صادرات به این کشور‌ها مشخص شود. رئیس اتاق بازرگانی اهواز یادآور شد: باید توجه داشت که در سال ۱۳۹۸ سهم صادرات خرمای کشور به میزان ۳۹ درصد کاهش یافت که این میزان نسبت به دیگر کشور‌ها از عددی قابل توجه‌ برخوردار است.
شما اولین نفری باشید که در مورد این پست نظر می‌دهید.