بچینگ پلانت (Batching Plant)چیست؟
بچینگ دستگاهی است که باعث تولید بتن با حجم بسیار بالا می شود. دلیل نامگذاری دستگاه بچینگ پلانت، تولید بتن به دفعات زیاد و متوالی است. این تکرار پشت سر هم ریزش بتن، بچ نام دارد. در تکمیل تعریف بچینگ پلانت می توان گفت این دستگاه به عنوان مرکز ایستگاه بتن، باعث ترکیب مواد تشکیل دهنده بتن می شود.
معرفی ایستگاه مرکز بتن
ایستگاه بتن، کارگاهی است که تولید بتن با مقدار معین و شرایط خاص در آن جا صورت می گیرد. ساخت این ایستگاه در ابعاد ۵/۰ الی ۷ متر مکعب در هر بچ می باشد. ایستگاه مرکز بتن یا همان بچینگ پلانت بعد از مشخص شدن مقیاس، طبق نیازهای متقاضیان به بازار کشور ارائه می گردد.
معرفی بچینگ پلانت
این مرکز در پروژه های مختلفی توسط پیمان کاران احداث می شود که به عنوان نمونه می توان پروژه های عمرانی زیر را نام برد:
ساخت راه
ساخت سد
ساخت برج
بخش های مختلف بچینگ پلانت
تعداد ۱ تا ۵ سیلو مخصوص ذخیره سیمان
مخازن شن و ماسه به طور جداگانه برای هر کدام
باسکول شن و ماسه
باسکول برای نگهداری سیمان های مختلف
دیگ میکسر مخصوص ترکیب شن و ماسه و سیمان و آب
اتاق اپراتور با مدیریت فردی کارآمد جهت کنترل پروسه
حلزونی انتقال سیمان از سیلو به باسکول
کنتور آب برای اندازه گیری حجم آب هر بچ
خصوصیات بارز دستگاه بچینگ پلانت
صرف هزینه و زمان کم
تولید بتن به مقدار زیاد
صرفه جویی در میزان مصالح
ترکیب مناسب و با دقت مواد
اختلاط و میکس دقیق
نحوه عملکرد بچینگ پلانت بتن ساز و اقدامات قبل آن
عملکرد بچینگ پلانت
همان طور که در بالا ذکر شد روند تولید هر بچ بتن پشت سر هم تکرار می شود. در نتیجه شناخت نحوه عملکرد بچینگ برای یک بچ در این مقاله، جهت آشنایی شما با کل این سیکل کفایت خواهد کرد. فقط بسته به میزان و مقیاس بتن، زمان تولید بچ ها متفاوت است.
در وهله اول انتظار می رود که تمامی سرویس کاری ها برای دستگاه بچینگ انجام شده باشد تا طی فرآیند تولید، مشکلی اساسی رخ ندهد. لازم به ذکر است قبل از هر چیز می بایست دستگاه میکسر، کمپرسور، پمپ روغن هیدرولیک و نوار انتقال مصالح روشن شود.
حال باید تمامی باسکول های دستگاه بچینگ پلانت تخلیه شود. زیرا خیلی اوقات دستگاه به صورت خودکار کار می کند و اگر باسکول خالی نباشد، دستگاه وارد حالت خودکار نخواهد شد. حتما برایتان سؤال پیش خواهد آمد اگر دستگاه اتوماتیک یا خودکار نبود چه؟
در این حالت دستگاه بچینگ پلانت حالت دستی دارد. کافی است یک بار بچ بتن در باسکول تولید شود تا به طور کامل باسکول تخلیه شود.
مهمترین نکته ای که در نحوه عملکرد بچینگ پلانت چه قبل از شروع عملیات تولید بتن و چه در حین پروسه نیاز است به آن توجه شود، امنیت افراد حضور داشته در پروژه( متخصصین یا غیره) و سلامت تجهیزات دستگاه است که قطعا با دقت و حوصله انجام خواهد گرفت.
آژیر مخصوص شروع عملیات به صدا درآورده می شود تا از بروز هرگونه خطر احتمالی جلوگیری شود.
بعد از اینکه تمامی مراحل بالا با دقت انجام شد نوبت آن می رسد که تمامی متریال های مخصوص هر بچ به طور مجزا در طرح اختلاط موازنه و سپس وارد میکسر بچینگ پلانت شود. طبق اندازه ای که در مورد شن و ماسه و دیگر مواد در نظر گرفته شده، تولید و ساخت بتن در داخل میکسر زمان بر خواهد بود.
نحوه بارگیری و توزین متریال ها به چه صورت است؟
برای تولید بتن ابتدا باید متریال هایی مانند مصالح که بر روی نوار نقاله توزین می شوند، بارگیری شوند. این مصالح می تواند ماسه، نخودی، بادامی و … باشد. قبل از تولید دستگاه های جدیدتر بچینگ پلانت، برای بارگیری از سیستم لایناربین استفاده می شد که کمی سرعت کار را پایین می آورد.
نواری به نام نوار نقاله در این دستگاه طراحی شده است که برای بارگیری مواد به صورت تجمعی مورد استفاده قرار می گیرد. توزین این مواد جمع شده درون باکت حمل بار خواهد بود.
حال سیمان و پودر پولازون به صورت مجزا یا با هم، وارد باسکول می شود که حالت مجزای دستگاه بچینگ پرکاربرد است. زیرا باعث بارگیری و توزین بهتر و با دقت تری می شود.
در مرحله آخر نوبت به بارگیری کل مواد با فشار آب مناسب در یک سلول است که می توان برای مناسب بودن فشار آب از پمپ استفاده کرد و سپس توسط یک شیر توپی یا پروانه ای فشار بی اندازه آب را کنترل کرد. در نهایت بتن آماده می شود و بعد از باز کردن دریچه میکسر قابل استفاده خواهد بود.
به این ترتیب نحوه عملکرد بچینگ پلانت با روندی منظم و حساب شده اجرایی می شود و بتن با کیفیت در اختیار متقاضیان قرار می گیرد.
تولید بتن شامل چند طرح است و نحوه کار هر کدام چگونه است؟
طرح اختلاط خشک
طرح اختلاط تر
در طرح اختلاط خشک ابتدا سیمان و سنگدانه های خشک به نسبت های تعریف شده وزنی باهم ترکیب می شوند. بعد از اضافه کردن آب به این ترکیب، تمامی مواد در میکسری که در حال چرخش است مخلوط شده و بتن آماده می شود.
در طرح اختلاط تر مواد ذکر شده در دیگ بتن با هم ترکیب می شوند. سپس این بتن داخل کامیون مخصوص مخلوط ریخته می شود و بتن آماده بهره برداری خواهد بود.
کارکرد بچینگ پلانت های مدرن به چه صورت است؟
آنچه که مسلم است پیشرفت تکنولوژی در عصر حاضر است که در هر زمینه ای موجب عملکرد بهتر و صرف زمان کمتر، در عرصه تولید شده است که البته این امر با کیفیت بالای محصول تولید شده همراه خواهد بود.
با قدم گذاشتن دستگاه های مدرن و اتوماتیک بچینگ پلانت هر بچ بتن به صورت جداگانه در مدت زمان بسیار کمی به طور خودکار تولید می شود که این زمان به طور میانگین حدود ۶ دقیقه طول خواهد کشید.
دستگاه مرکز بتن یا بچینگ در این مدت زمان کم می تواند در یک روز تعداد قابل ملاحظه ای بتن آماده را تولید کند. تصور کنید یک بچینگ در اندازه ۱متر، توانایی تولید بتن ۶۵ متر مکعبی در یک ساعت را خواهد داشت.
یک مزیت مهم دستگاه بچینگ اتوماتیک این است در پروژه های بزرگ با بتن ریزی بالا می توان چند نوع دستگاه بچینگ را در مکان مورد نظر راه اندازی و همزمان از آن استفاده کرد.
طبقه بندی دستگاه بچینگ پلانت
قابلیت حمل و جابه جایی شامل: ( دستگاه بچینگ موبایل و ثابت )
نوع بارگیری مصالح شامل: ( دستگاه بچینگ لایناربین و دراگلاین )
نوع میکسر شامل: (میکسر تویین شفت و تک شفت، پن میکسر و کانتینیوز )
نوع بتن خشک یا تر شامل: (بچینگ خشک و تر )
سیستم انتقال مصالح به داخل میکسر شمال: ( بچینگ باکتی و نوار انتقال )
تکرار مراحل بچ هر بتن در دستگاه بچینگ پلانت
همان طور که در این مقاله عنوان شد با انجام مراحل مختلف، تولید بتن برای یک بچ انجام می گیرد. مقدار بتن تولید شده نیز به ظرفیت میکسر ها و دستگاه بچینگ پلانت بستگی خواهد داشت.
تکرار این مراحل بعد از هر بارگیری و تشکیل بتن، مجددا صورت می گیرد و اگر تخلیه میکسر و باسکول با تخلیه بتن و میکس شدن مواد در یک زمان انجام شود، سرعت کار بیشتر خواهد بود.