بهزی

جست‌وجو

پمپ آب کشاورزی چیست و چگونه عمل می کند؟

زمان مطالعه 1 دقیقه

پمپ آب کشاورزی چیست و چگونه عمل می کند؟
در صنعت پمپ و بوستر پمپ، پمپ آب‌های کشاورزی در دسته قوی‌ترین و حرفه‌ای ‌ترین پمپ‌ها قرار دارند زیرا که باید میزان قابل ‌توجهی آب را با فشار بالا و در مسافت‌های نسبتاً طولانی، منتقل کنند. به‌طور معمول سیالات عبوری از موتور پمپ آب کشاورزی دارای ریز جامدات نیز هستند. به خاطر این موارد، پمپ آب‌های کشاورزی باید باکیفیت و پردوام باشند تا در این شرایط سخت عملکرد خود را از دست ندهد. دو روش پمپاژ وجود دارد: پمپ‌های دینامیکی و پمپ‌های جابجایی مثبت

پمپ آب کشاورزی دینامیکی

پمپ‌های دینامیکی عموماً کارایی و انعطاف‌پذیری بهتری دارند و برای کارهای بزرگ پمپاژ، مانند آبیاری جریب وسیع مناسب هستند. یک پمپ دینامیکی از مجموعه‌ای از تیغه‌های چرخان به نام پروانه برای افزایش یا کاهش فشار در تمام سیستم استفاده می‌کند. با چرخش تیغه‌های ساخته ‌شده مخصوص در جهت عقربه‌های ساعت یا خلاف عقربه ساعت، می‌توان جریان سیالات را تغییر داد، درنتیجه فشار آن مایع تغییرمی‌یابد. این نوع پمپ به دلیل قدرت بالایشان به‌عنوان موتور پمپ آب کشاورزی مورد استفاده قرار می‌گیرد.

پمپ آب کشاورزی معمولی

تیغه‌های مخصوص به آن اجازه می‌دهد تا جریان هوای اطراف را تغییر داده و آن را در جهت خاصی قرار دهد. پمپ‌های جابجایی مثبت با تغییر میزان فشار در یک سیستم بسته کار می‌کنند. با کاهش حجم، فشار افزایش می‌یابد. با افزایش حجم، فشار کاهش می‌یابد. این تغییرات فشار باعث مکش مایع به سیستم می‌شود، سپس در جهت موردنظر خارج می‌شود. برای نشان دادن این مفهوم، یک بطری پلاستیکی باز را در نظر بگیرید، زیر آب نگه‌ داشته تا فشرده شود و از حجم آن کاسته شود. با آزاد شدن فشار بر روی بطری، حجم آن افزایش می‌یابد، فشار را کاهش می‌دهد و باعث مکش آب به داخل بطری می‌شود. سپس درب بطری را می‌گذارند و آن را از آب خارج می‌کنند. بطری مهر و موم‌ شده فشرده می‌شود، حجم آن کاهش می‌یابد و فشار روی محتوای آن افزایش می‌یابد. با باز شدن درب این فشار آزاد می‌شود و باعث می‌شود آب از دهانه بطری خارج شود.

انواع پمپ آب کشاورزی

انواع پمپ آب کشاورزی

بر اساس نحوه نصب

از دیدگاه نصب نیز، دو نوع نصب پمپاژ آب وجود دارد: پمپ‌های سطحی و پمپ‌های زیر آب

پمپ آب کشاورزی سطحی

پمپ‌های سطحی: این نوع پمپ‌ها روی زمین بالاتر از سطح آب مانند دیواره سد نصب می‌شوند. پمپ آب را از منبع آب می‌گیرد و سپس آب را به نقطه ذخیره یا استفاده می‌رساند.

پمپ آب کشاورزی زیر آب

پمپ‌های زیر آب: این نوع پمپ در زیر سطح آب منبع نصب می‌شود، مانند سد یا سوراخ و آب را مستقیماً از منبع به نقطه ذخیره یا استفاده می‌رساند. در انواع پمپ آب کشاورزی هر دوی این شیوه‌های نصب را می توان مورد استفاده قرار داد. حداکثر فاصله بین پمپ سطح و منبع آب آن محدودیت دارد: کشیدن آب به سمت بالا برای پمپ دشوارتر از کشیدن فشار آب توسط پمپ در سربالایی است. حد عملیاتی لیفت مکش حدود 25 فوت (7.62 متر) است اما تولیدکنندگان پمپ باید برای هر مدل پمپ، رقم حد ماکزیمم مکش ارائه دهند. این محدودیت باید در هنگام طراحی سیستم پمپاژ آب خورشیدی مورد توجه قرار گیرد. پمپ‌هایی که در معرض عناصر هستند باید محافظت بیشتری شوند. این امر بیشتر به پمپ‌های نصب ‌شده در رودخانه‌ها یا سدها اعمال می‌شود، نه به پمپ‌های سوراخ‌دار. ازآنجا که این نوع پمپ‌هامعمولاً روی زمین نصب می‌شوند، می‌توان از آن به‌ راحتی با نصب یک پناهگاه محافظت کرد. محافظت از پمپ شناور ممکن است چالش ‌برانگیزتر باشد! زیرا این مواد در آب قرار دارند، معمولاً در وسط منبع که عمیق‌ترین جای آب است.

بر اساس نحوه عملکرد

انواع پمپ آب کشاورزی برای استفاده در شرایط مختلف وجود دارند که در کشاورزی مورد استفاده قرار می‌گیرند.
پمپ‌ آب کشاورزی گریز از مرکز سطحی
پمپ‌های گریز از مرکز در سطح زمین معمولاً با منابع آب سطحی یا منابع آب زیرزمینی کم‌ عمق استفاده می‌شوند. همچنین از آن‌ها به‌عنوان تقویت‌ کننده پمپ در خطوط لوله آبیاری استفاده می‌شود. قبل از اینکه بتوانند کار کنند، باید آن‌ها را با آب پرکنید یا "بتونه‌کاری" کنند. خط مکش و پمپ باید پر از آب و فاقد هوا باشد، بنابراین اتصالات و بخصوص اتصالات ضد هوای لوله مکش در پمپ آب کشاورزی مهم هستند. قیمت پمپ آب کشاورزی در این مدل نسبتاً پایین و مقرون به صرفه است. پمپ‌های سانتریفیوژ برای عملکرد افقی یا عمودی طراحی ‌شده‌اند. افقی یا عمودی به جهت موتور و شافت محرک اشاره دارد، نه به پروانه. پمپ‌های سانتریفیوژ افقی متداول‌ترین روش برای آبیاری هستند. آن‌ها معمولاً هزینه کمتری دارند، به تعمیر و نگهداری کمتری نیاز دارند و نصب و بازرسی یا سرویس آن‌ها از انواع دیگر آسان‌تر است. از پمپ‌های سانتریفوژ افقی کمتر در آبیاری کشاورزی استفاده می شود چراکه قدرت زیادی برای پمپاژ آب ندارند، اما می توانید برای موارد آبیاری سبک از آنها استفاده نمایید. پمپ‌های سانتریفیوژ عمودی می‌توانند روی چیز دیگری نصب یا سوار شوند بنابراین ورودی و پروانه همیشه در زیر آب هستند. آماده‌سازی پمپ در این مورد غیرضروری است و آن را برای کاربردهای شناور مفید می‌کند. ویژگی خودآزمایی در مناطقی که قطعی برق مکرر دارند یا در محورهای مرکزی که راه‌اندازی مجدد خودکار برق در دسترس نیست، مفید است. بااین‌حال، تعمیر و نگهداری بیشتر ممکن است لازم باشد، زیرا یاتاقان‌ها دائماً زیر آب هستند. این پمپ‌ها معمولاً در چاه‌های عمیق‌تر نصب می‌شوند و در میان انواع پمپ آب کشاورزی گریز از مرکز قیمت بالاتری دارد.

پمپ‌ آب کشاورزی توربینی

پمپ‌ آب کشاورزی توربینی
پمپ توربین شامل سه قسمت اصلی است: مجموعه هد پمپ که موتور را پشتیبانی می‌کند، معمولاً از چدن است و روی پایه نصب می‌شود. شاقت و ستون و مونتاژ کاسه پمپ. شاقت روی پمپ توربین ممکن است روغن‌کاری شده با آب یا روغن باشد، اما برای تأمین آب خانگی باید از پمپ روغن‌کاری شده با آب استفاده شود. اطمینان از اینکه چاه مستقیم و ستون پمپ به‌صورت عمودی تراز شده در نصب پمپ آب کشاورزی توربینی مهم است. نباید به پوشش چاه دست بزند. در صورت لمس شدن پوشش چاه، لرزش می‌تواند سوراخ‌هایی را در پوشش ایجاد کند و همچنین ممکن است باعث سایش بیش ‌از حد تحمل موتور پمپ آب کشاورزی شود. یک فونداسیون بتنی که به‌اندازه کافی بزرگ باشد تا بتواند محکم مجموعه سر را محکم کند، به نصب و حفاظت آن کمک می‌کند. قیمت پمپ آب کشاورزی توربینی بسیار مقرون‌به‌صرفه است.

پمپ آب کشاورزی شناور

پمپ آب کشاورزی شناور
در این مدل، پمپ بالای موتور است و آب از طریق صفحه‌ای بین پمپ و موتور وارد پمپ می‌شود. از آنجا که قطر موتورهای زیر آب کمتر است، بازده کمتری نسبت به پمپ‌های توربین گریز از مرکز یا چاه عمیق دارند. اگر گردش آب در کنار موتور محدود یا ناکافی باشد ممکن است موتور بیش‌ ازحد گرم شود یا حتی بسوزد. طول لوله بالابر بایدبه‌اندازه‌ای باشد که مونتاژ کاسه و موتور را همیشه غوطه‌ور نگه دارد. همچنین، محفظه چاه باید به ‌اندازه کافی بزرگ باشد تا بتواند آب از موتور عبور کند. پمپ‌های زیر آب که برای آبیاری استفاده می‌شوند باید دارای برق الکتریکی سه فاز باشند و سیم‌کشی از پمپ به سطح باید ضد آب باشد و تمام اتصالات آن مهر و موم‌ شده باشد. در راهنمای انتخاب پمپ آب کشاورزی خود باید در نظر داشته باشید که رعدوبرق دلیل اصلی خرابی پمپ زیر آب است، بنابراین محافظت باید به جعبه کنترل وارد شود. پس اگر زمین شما در منطقه‌ای طوفانی و بارانی شدید قرار دارد، این پمپ مناسب نیست. بوسترپمپ‌های شناور مخصوصی طراحی ‌شده که می‌توانند به‌ صورت افقی در یک خط لوله نصب شوند و اگر در نزدیکی یک مکان مسکونی استفاده شوند، لازم نیست نگران سروصدا باشید. استفاده دیگر از شناورها به‌عنوان تقویت‌کننده در خط مکش پمپ‌های گریز از مرکز است که ممکن است سطح آب بسیار زیاد باشد. در لیست قیمت پمپ آب کشاورزی، این پمپ در رده قیمت میانی قرار دارد. نحوه عملکرد پمپ شناور بر اساس فناوری پمپ گریز از مرکز (سانتریفیوژ) می‌باشد که بدین معنی است که انرژی اصلی مکانیکی این پمپ‌ها از چرخش یک یا چند پروانه که در داخل موتور کار گذاشته‌شده، تأمین می‌شود. پمپ‌های شناور برقی، درواقع پمپ‌های چندلایه‌ای گریز از مرکز هستند که در موقعیت عمودی کار گذاشته می‌شوند. سرعت مایعات ورودی، در ابتدا توسط حرکت پروانه تسریع می‌شوند و سپس انرژی پویایی خود را در پخش‌کننده از دست می‌دهند و در اینجاست که تبدیل انرژی جنبشی به فشار انجام صورت می‌گیرد. این سیستم اصلی عملکرد پمپ‌های محوری و ترکیبی است؛ اما در پمپ‌های HSP، موتور الکتریکی نیست و به‌جای آن‌یک موتور هیدرولیکی قرار دارد که ممکن است یا سیکل بسته باشد (سیال خروجی نهایی جدا از سیال در حال چرخش می‌باشد) یا سیکل باز باشد (سیال خروجی با سیال در حال چرخش مخلوط می‌شود).

آیا بوستر پمپ کشاورزی داریم؟

بوستر پمپ کشاورزی
بله، در صنعت ساخت بوستر پمپ، انواع بوستر پمپ های آبیاری مناسب برای مصارف کشاورزی طراحی شده اند. عملکرد همه ی بوستر پمپ ها یکی است، و اصلا فکر نکنید که بوستر پمپ کشاورزی، وسیله عجیب و غریبی است. از خیلی سال پیش این تجهیزات مشغول به آبیاری مزارع کشاورزی بوده اند. اما از سال 13 91 به بعد، بوستر های کشاورزی به صورتی ساختار یافته و بهینه تر طراحی شده اند، تا بتوانند علاوه بر بازدهی بالا، مصرف آب های زیرزمینی را نیز بهینه کنند. به همین دلیل از سال 1393 به بعد تجهیزات ساخت بوستر پمپ و لوازم آبیاری قطره ایی به شدت افزایش یافته است. از مزایای بوستر پمپ کشاورزی، امکان کم و زیاد کردن دستی و خودکار فشار آب، با توجه به نیاز آبرسانی می باشد. از دیگر مزایای بسیار خوب بوستر کشاورزی، امکان برنامه ریزی پمپ ها و کارکرد نوبتی آنها است که استهلاک قطعات پمپ را به حداقل میرساند. البته جهت پیاده سازی این دستورات اجرایی، به نصب تابلو برق نیاز خواهید داشت.

کاربرد پمپ فشار قوی در کشاورزی

پمپ فشار قوی
آبیاری زمین بالای 10 هکتار، نیاز به پمپ فشار قوی دارد. پمپ فشارقوی، پمپ گریز از مرکز دارای تعدادی طبقات است که موجود بودن تعداد طبقات بیشتر نسبت به پمپ گریز از مرکز عادی باعث زیاد شدن فشار و هد می‌گردد. موارد استفاده از پمپ فشارقوی 1-موارد استفاده از پمپ فشارقوی برای آماده‌سازی آب شهری 2-پمپاژ آب و زهکشی 3-سیستم آب‌رسانی در بخش مصارف صنعتی 4-عمل بوستر پمپ 5-عمل آبیاری به حالت بارانی 6-عمل پمپاژ آب گرم و سرد در بخش تأسیسات صنعتی 7-آتش‌نشانی نحوه عملکرد پمپ فشارقوی به این صورت است که سیال از بخش درونی مکش و لوله داخلی وارد پمپ می‌شود از جایی که پروانه‌ها بر سطح محور هستند و در حال حرکت هستند، نیروی گریز از مرکز از حرکت پروانه با حرکت موتور معین باعث مکش سیال به داخل پروانه می‌گردد. سیال فشاری برابر صفر دارد و زمانی که به داخل پروانه جذب می‌شود با حرکت از پره‌های پروانه به‌طرف محیط خارجی پروانه فشار آن زیاد می‌گردد.
شما اولین نفری باشید که در مورد این پست نظر می‌دهید.