بهزی
آموزشگاه طراحی دوخت پرکار در آمل
آموزشگاه طراحی دوخت پرکار در آمل

طراحی لباس تخصصی و فوق تخصصی برگزاری ورکشاپ های تخصصی با اساتید مجرب کشوری

آشنایی با ابزار و وسایل طراحی لباس

زمان مطالعه 1 دقیقه

آشنایی با ابزار و وسایل طراحی لباس

یک طراح در هر رشته هنری باید بتواند آن چه را که در ذهن خود پرورانده است را به صورت هنرمندانه و خلاقانه به کار بگیرد و به آن جنبه مادی بدهد. لازمه این کار استفاده از ابزار مختلف و وسایل طراحی لباس است تا به کمک آن‌ها طراحی خود را اجرا کند و اثری هنری بیافریند. در هنر طراحی مد و لباس و آموزش طراحی لباس هم، به ابزار و وسایلی نیاز است تا با کمک آن‌ها بتوان طرح‌های زیبا و بدیع را بر روی پارچه‌ها طراحی کرد و آن را تبدیل به لباس نمود.

لوازم مورد نیاز برای طراحی لباس
آشنایی با ابزار و وسایل طراحی لباس
1- کاغذ مخصوص

کاغذهایی که معمولاً در رسم الگوی لباس مورد استفاده قرار می‌گیرند عبارتند از: کاغذ گراف و کاغذ روغنی (پوستی). کاغذ گراف به صورت کاهی سفید و زرد تیره است؛ اما کاغذ روغنی یا پوستی بی رنگ است و جهت کپی کردن الگوها یا تغییراتی در الگو استفاده می‌شود.

2- مداد رنگی و سیاه

مدادهای رنگی از پر کاربردترین وسایل طراحی لباس محسوب می‌شوند و عمدتاً به سه دسته تقسیم می‌شوند: 1. دانش‌آموزی 2. حرفه‌ای 3. قابل حل در آب. در انتخاب مداد رنگی باید دقت لازم صورت گیرد. زیرا یکی از مسائلی که هنرجویان طراحی لباس در هنگام استفاده از مداد اعم از رنگی و سیاه از آن رنج می‌برند، شکسته شدن بیش از اندازه نوک مداد در موقع طراحی و رنگ‌آمیزی است. مدادهای مرغوب مغزشان در وسط چوب قرار گرفته و رنگ چوب‌شان یک‌دست است و تیره و روشن نیست.

آشنایی با ابزار و وسایل طراحی لباس

بهترین گزینه استفاده از مدادهای Prismacolor می‌باشد. این مدادها بسیار چرب هستند. مزیت این مدادهای رنگی پرجرب در داشتن طیف وسیعی از رنگ‌هاست که امکان بیشتری به شما می‌دهد و همچنین این قابلیت را دارند که به خوبی با مارکرها مخلوط شوند. مدادهای Prismacolor می‌تواند به نقاشی‌های شما عمق و رنگ دلخواه‌تان را ببخشند. معمولاً با خرید یک جعبه مداد رنگی از این مدل می‌توانید تا سال‌ها از آن استفاده کنید. پس مدادهای رنگی ابزاری مهم در آموزش طراحی لباس هستند.

3- ماژیک و مارکر

پس از ترسیم خطوط با مداد بر روی صفحه طراحی لباس، شاید نیاز باشد برای مشخص کردن رنگ، بافت، حجم و سایر ویژگی‌های طرح، کمی سایه به آن بدهید و آن را پررنگ نمایید. ماژیک به جهت سرعت و کیفیت خوبی که در رنگ‌آمیزی دارد جزء مناسب‌ترین ابزار و وسایل طراحی لباس در کم‌ترین زمان ممکن به شمار می‌آید. با مقداری تمرین و ممارست می‌توان سایه روشن‌های زیبا و هنرمندانه‌ای بر روی طرح ایجاد کرد. برندهای مختلفی وجود دارند که مارکرهایی خوب برای رسم طرح‌های فشن را تولید و عرضه می‌کنند.

4- پاک‌کن‌ها

به دلیل این که مدادهای رنگی طراحی مد و لباس چرب هستند، پاک کردن خطوط آن‌ها دقت فراوان و وقت زیادی می‌برد. بر اثر مالش پاک‌کن بر روی خطوط، چربی مدادهای رنگی آب می‌شود و لکه‌های پررنگی برجا می‌گذارد. برای رفع این مشکل و بر جا نماندن غلظت رنگ زیاد در یک قسمت می‌توانید از پاک‌کن‌های خمیری شکل مانند پاک کن خمیری آرت (ART) به آرامی استفاده کنید. این پاک‌کن درست مثل خمیرهای بازی درآمده و پاک کردن سطوح با مساحت‌های مختلف را برای‌تان آسان می‌کند.

آشنایی با ابزار و وسایل طراحی لباس
5- تراش‌ها:

برای کلاس طراحی لباس داشتن یک تراش دستی معمولی کفایت می‌کند. اما توصیه می‌شود برای جلوگیری از کوتاه شدن سریع مداد به جای تراشیدن با تراش، از کاتر و یا کاغذ سمباده بزرگ استفاده شود تا چوب کمتری از مداد تراشیده شود. یک روش برای جلوگیری از شکستن نوک مداد این است که همیشه از تراش‌هایی که تیغه آن تیز است استفاده شود و از تراشیدن بیش از اندازه مداد خودداری شود.

6- اسپری فیکس‌کننده اثر:

اسپری فیکس‌کننده یا تثبیت‌کننده، نقش محافظ طراحی را ایفا می‌کند. اما ممکن است که ظاهر رنگ‌ها را نیز تغییر دهد. پس توصیه می‌شود قبل از استفاده، مقداری از آن را بر روی تکه‌ای کاغذ (که مقداری از رنگ‌های طراحی به روی آن به کار رفته) بپاشید و سپس مقایسه کنید که کدام یک از رنگ‌ها تغییر یافته‌اند. این نکته را هم به یاد داشته باشید که پیش از پاشیدن اسپری فیکس‌کننده با یک برس پاک‌کننده، اثر را از وجود خرده‌های پاک‌کن و یا تراشه‌های مداد رنگی پاک کنید.

7- محو‌کننده بی‌رنگ:
محو‌کن، یک مارکر (ماژیک) نوک نمدی است که فاقد رنگ یا رنگ‌دانه است. موارد مصرف آن در محو نمودن رنگ‌های مدادی است.
آشنایی با ابزار و وسایل طراحی لباس
8- رنگ‌های مختلف مانند آب‌رنگ یا گواش

رنگ‌های مختلفی در آموزش طراحی لباس مورد استفاده قرار می‌گیرند؛ اما دو گونه آبرنگ و گواش از بقیه آن‌ها کاربرد بیشتری دارد. رنگ‌های آبرنگ به رنگ‌های روحی مشهور هستند. انتخاب نوع روش رنگ‌آمیزی طرح به عواملی مانند جنس پارچه بستگی دارد که می‌تواند هنر استفاده یک طراح حرفه‌ای را نشان دهد. بهترین پارچه‌ها برای طراحی لباس پارچه‌های حریر هستند که شما پس از رنگ‌آمیزی می‌توانید لطافت پارچه را به خوبی لمس کنید. مقواهای ضخیم نیز گزینه خوبی برای کار با آبرنگ هستند. مقواهایی مانند: فابریانو، LR، آرچ.

آشنایی با ابزار و وسایل طراحی لباس

گواش یک کلمه فرانسوی و به معنی شستشو است. رنگ گواش کاربردهای بسیاری دارد و بیشترین کاربرد آن را می‌توان در زمینه‌های گرافیکی هم‌چون طراحی پلاکارت‌ها، تیزرهای تبلیغاتی، طراحی پوستر و نیز طراحی لباس مشاهده کرد. در واقع می‌توان گفت گواش نوعی آبرنگ غلیظ است و از آن عمدتاً برای پوشاندن سطوح استفاده می‌شود.

گواش به معنی شستشو و یک کلمه فرانسوی می‌باشد. گواش کاربردهای بسیاری دارد و بیشترین کاربرد را در زمینه‌های گرافیکی همچون طراحی پلاکارت‌ها، تیزرهای تبلیغاتی، طراحی پوستر و طراحی لباس دارد. در واقع می‌توان گفت گواش نوعی آبرنگ غلیظ است و بشتر از گواش برای پوشاندن سطوح استفاده می‌شود.
9- سایر ابزارهای کمکی و وسایل طراحی لباس

سایر ابزارها و وسایل طراحی لباس از قبیل متر خیاطی، خط‌کش ساده کوچک، خط‌کش بلند متری، گونیا، گونیا اشل، رولت، قیچی اعم از قیچی ساده کوچک، قیچی ساده خیاطی، قیچی دالبر و … در کلاس طراحی لباس در بخش جنسیت‌شناسی و پارچه‌شناسی تخصصی لباس نیز پارچه‌ها و متریال‌های نمونه معمولاً در آموزشگاه طراحی لباس برای معرفی به دانشجویان موجود است و نمونه‌ها در اختیار دانشجویان طراحی لباس قرار می گیرد.

آشنایی با ابزار و وسایل طراحی لباس