ایزوگام یک پوشش مقاوم و عایق رطوبتی است که برای عدم نفوذ رطوبت در هر سطحی اجرا میشود. عایق ایزوگام از قیر، الیاف تیشو، الیاف پلی استر، گاهی فویل آلومینیومی و مواد پلیمری دیگری تشکیل شده که قیر مهمترین ماده تشکیل دهنده آن است. ایزوگام به وسیله گرما در محل مورد نظر اجرا و چسبانده میشود.
این متریال به صورت رولهایی با عرض 1 متر و طول 10 متر به ضخامت حدود 4 میلیمتر در انواع تک و دو لایه، قیر خالص یا دمیده، ساده یا با روکش آلومینیومی در بازار وجود دارد. رولهای دو لایه دارای دو قشر الیاف تیشو و پلی استر جهت نگهداری و مسلح کردن لایه قیری هستند. به طور متوسط وزن هر رول ایزوگام حدود 40 کیلوگرم است.
نمونه حاوی قیر خالص از دوام و کیفیت بالاتری نسبت به دمیدهها برخوردار است. رولهای دارای پوشش آلومینیومی نیز به دلیل انعکاس نور، جلوگیری از گرم شدن عایق در تابستان و تاثیر مثبت در آب شدن برفها، مناسب بام هستند.
به طور کلی کاربرد ایزوگام در عایق کاری رطوبتی برای مکانهایی مانند پشت بام، استخرها، پی و دیوارهها و هر سطحی که نباید رطوبت در آن نفوذ کند قابل استفاده است. از دیگر اطلاعات مهم که باید درباره عایق ایزوگام بدانید عمر مفید آن است. در صورتی که ایزوگام از نوع با کیفیت باشد و به خوبی اجرا شود دارای عمر متوسط 10 تا 15 سال است.
از دلایل عمده استفاده از ایزوگام به عنوان یک عایق رطوبتی، میتوان سرعت بالا، عدم نیاز به ایجاد آتش جهت نرم کردن قیر و کم بودن آلودگی زیست محیطی را نام برد.

نحوه و روش های اجرای ایزوگام
نحوه و روش اجرای ایزوگام برای هر قسمتی از ساختمان که قرار است اجرا شود از یک روند ثابت پیروی میکند. به طور کلی در نصب ایزوگام چند گام باید به ترتیب انجام شود تا در نهایت ایزوگام از کیفیت خوبی برخوردار شود.
در این بخش مرحله به مرحله نحوه اجرای ایزوگام را بررسی کرده و توضیح میدهیم.
1) شیب بندی سطح
از آنجایی که هدف از ایزوگام جلوگیری از نفوذ رطوبت به سطح زیرین است، اگر شیب بندی به درستی انجام نشده باشد آب در یک نقطه باقی مانده و به مرور زمان راهی برای نفوذ به سطح پیدا میکند.
لذا نکته مهم در کفسازیهای مرتبط با آب، اجرای اصولی شیب بندی است. اجرای اصولی شیب بندی بام و سایر فضاهای ساختمان یکی از کارهای با اهمیت پیش از اجرای قیرگونی و ایزوگام است. ما در مقاله شیب بندی بام به طور کامل درمورد این مسئله صحبت کردهایم. برای مطالعه آن روی لینک آبی رنگ کلیک کنید.
در واقع شیب بندی باید طوری انجام شود که به هیچ عنوان آب بر روی سطح جمع نشود. البته برای اطمینان خاطر از این مسئله بهتر است که در مکانهایی مانند اطراف ناودان، چاهکهای آبرو و زیر کولرها، قبل از نصب ایزوگام اصلی، یک یا دو لایه ایزوگام نصب گردد تا از نفوذ احتمالی آب جلوگیری شود.
2) زیرسازی
اگر قرار باشد روی سطوحی که کفسازی اجرا شده ایزوگام کار کنیم باید زیرسازی مناسب انجام شود. برای مثال در صورتی که سطح موزاییکی باشد باید ابتدا روی سطح را دوغاب ریخته و سپس از مشتق قیری در حلال نفتی استفاده شود. یا اگر سطح کار سیمانی بود از مشتق قیری محلول در حلال نفتی استفاده میگردد.
به دلیل اینکه امکان شکستن ایزوگام در گوشهها وجود دارد حتما پیش از ایزوگام کاری محل برخورد کف و دیوار ماهیچهکشی شود.

3) گرفتن درز و شکاف ها
با توجه به اینکه هر گونه درز و ترک زیر سطح ایزوگام میتواند باعث شکستگی و ترک خوردن آن شود، لازم است تا سطح مورد نظر کاملا یکدست شده و عاری از هرگونه درز و شکاف باشد. برای پر کردن درز و شکافها میتوان از مصالحی مانند ماسه، سیمان، پوکه معدنی یا دیگر مصالح پر کننده استفاده کرد. هدف از انجام این مرحله بهتر چسبیده شدن ایزوگام روی سطح است.
4) تمیز کردن سطح
در مرحله بعد باید سطحی که قرار است عایق کاری روی آن انجام شود به طور کامل با آب و جارو تمیز شود به طوری که هیچ گرد و غبار و آلودگی بر روی سطح باقی نماند. این مرحله برای نصب ایزوگام اهمیت بالایی دارد و باید آن را به خوبی انجام دهیم.
همچنین باید تمام اشیایی که در سطح هستند مانند منبع آب، کولر و غیره در پشت بام برداشته شده تا اجرای ایزوگام به صورت آزادانه و بدون اشیای مزاحم انجام شود.
5) آماده کردن رول ایزوگام
حالا که سطح، آماده ایزوگام شده ابتدا رولهای ایزوگام را باز کرده و لایه پلاستیکی که روی سطح آن است را جدا میکنیم. در صورتی که میزان چروک بودن رولها زیاد بود، برای باز کردن رولها و جلوگیری از پاره شدن آنها از مشعل استفاده میشود.
6) نصب ایزوگام
نصب و چسباندن ایزوگام آخرین مرحله از اجرای آن است. در این مرحله پس از باز کردن رول ایزوگام و برش آن با توجه به سطحی که قرار است ایزوگام شود، لایههای ایزوگام را با استفاده از حرارت شعله روی سطح میچسبانیم.
در این مرحله لازم است که لایه ایزوگام را به سمت دو طرف صاف کنیم تا در حین چسبیدن به سطح، چین و چروک و هوای اضافه در آن ایجاد نشود. نحوه اجرای ایزوگام به این صورت است که هر دو لایه که در امتداد هم قرار میگیرند باید 10 سانتیمتر همپوشانی داشته و با استفاده از حرارت شعله به خوبی به یکدیگر وصل شوند.
اطمینان از اینکه لایه ایزوگام به خوبی روی سطح چسبیده شده نیز نکته قابل توجهی است که نباید از آن غافل شد.