هوش مصنوعی چیست؟
خیلی از افراد با شنیدن واژه هوش مصنوعی تصور میکنند، هوش مصنوعی همان رباتهای بی احساسی هستند که قرار است در آینده جای انسانها را بگیرند. مسئول این نوع تفکر به احتمال زیاد فیلم های علمی و تخیلی است اما واقعیت با آنچه که تصور میشود تفاوت دارد. هوش مصنوعی یا AI در واقع تکنولوژی است که به نحوی قابلیت تفکر دارد. البته این قابلیت تفکر با چیزی که ما به عنوان تفکر انسانی میشناسیم تا حد زیادی تفاوت دارد، اما در حقیقت سعی دارد تا از آن تقلید کند.به شبیه سازی فرآیندهای هوش انسانی توسط برنامههای کامپیوتری، هوش مصنوعی میگویند. همزمان با افزایش هیجان هوش مصنوعی در کشور شاهد این هستیم که شرکتها به دنبال چگونگی استفاده هوش مصنوعی در محصولات و خدمات آنها آن را خود هستند.
زبان برنامه نویسی هوش مصنوعی چیست؟
هوش مصنوعی نیازمند سخت افزار و نرم افزار تخصصی برای نوشتن و آموزش الگوریتمهای یادگیری ماشین است. هیچ زبان برنامه نویسی به طور انحصاری در هوش مصنوعی استفاده نمیشود، اما پایتون (Python)، آر (R)، جاوا (Java)، سی++ (++C) و جولیا (Julia) جزء زبانهای محبوب در بین توسعه دهندگان هوش مصنوعی هستند.
اهداف هوش مصنوعی
اساس هوش مصنوعی آن است که هوش انسان و طریق کار آن بهگونهای تعریف شود که یک ماشین بتواند آن را به راحتی اجرا کند و وظایفی که بر آن محول میشود را به درستی اجرا کند. هدف هوش مصنوعی در حقیقت بر سه پایه استوار است:
🔸یادگیری
🔸استدلال
🔸درک
هوش مصنوعی (AI) شاخه گسترده ای از علوم رایانه است که مربوط به ساخت ماشین های هوشمند با توانایی انجام وظایفی است که معمولاً به هوش انسان نیاز دارند. هوش مصنوعی یک علم میان رشته ای با چندین رویکرد است ، اما پیشرفت در یادگیری ماشین و یادگیری عمیق باعث ایجاد تغییر الگوی تقریباً در هر بخش از صنعت فناوری می شود.
تاریخچه هوش مصنوعی
تاریخچه هوش مصنوعی به سال های جنگ جهانی دوم بر میگردد. زمانی که نیروهای آلمانی برای رمز نگاری و ارسال ایمن پیام ها از ماشین enigma استفاده می کردند و دانشمند انگلیسی، آلن تورینگ در تلاش برای شکست این کدها برآمد. تورینگ به همراه تیمش ماشین bombe را ساختند که enigma را رمز گشایی می کرد. هر دو ماشین enigma و bombe پایه های یادگیری ماشینی (machine learning) هستند که یکی از شاخه های هوش مصنوعی یا همان Artificial intelligence میباشد. تورینگ ماشینی را هوشمند میدانست که بدون اینکه به انسان حس صحبت با ماشین را بدهد، با او ارتباط برقرار کند و این مسئله پایه علم هوش مصنوعی است یعنی ساخت ماشینی که همانند انسان فکر، تصمیم گیری و عمل کند.
شاخه های هوش مصنوعی
هوش مصنوعی یک علم بسیار گسترده و پیچیده است که شاخههای متعددی دارد؛ شاخههای هوش مصنوعی عبارتند از:
🔸سیستم خبره (Experts Systems)
🔸رباتیک (Robotics)
🔸یادگیری ماشین (Machine Learning)
🔸شبکه عصبی (Neural Network)
🔸منطق فاری (Fuzzy Logic)
🔸پردازش زبان طبیعی (Natural Language Processing)