بهزی

آشنایی با سبک‌های معماری جهان

زمان مطالعه 1 دقیقه

آشنایی با سبک‌های معماری جهان

معماری یک هنر خارق‌العاده است که یکی از مهم‌ترین دستاوردهای بشر نیز محسوب می‌گردد. انسان بوسیله معماری توانسته موارد بسیاری را ابراز کند، مواردی مانند عقاید شخصی، بومی، عقاید فرهنگی و بسیاری موارد دیگر. رفته رفته و با گذر زمان هر کدام از این نوع معماری‌ها به یک سبک تبدیل گردید و جای خود را در دنیای بزرگ معماری باز نمود. در 100 سال اخیر فرم‌های متعدد و البته نویی در معماری جهانی بوجود آمد که دید جهانیان را نسبت به معماری، فضاهای شهری و البته سبک زندگی تغییر داد. در ادامه مطلب ” آشنایی با سبک‌های معماری جهان” از استودیو معماری فرشید حسینی قصد داریم شما را به صورت اجمالی با سبک‌های معماری شاخص جهانی آشنا سازیم. با ما همراه باشید.

همان طور که پیش‌تر نیز ذکر شد طی 100 سال گذشته سبک‌های معماری متعددی به دنیا معرفی شد و رفته رفته اقبال اکثریت معماران جهان به این سمت رفت که معماری سنتی را با سبک‌های مدرن تلفیق نموده و آثار فوق العاده زیبایی را به همگان معرفی کنند. معماری در طول سالیان سال به دلایل مختلف که طیف وسیعی هم دارند سبک و سیاق خود را عوض نموده و تغییرات گسترده‌ای داشته است. بنابراین اگر از علاقمندان معماری باشید باید کم و بیش و بصورت اجمالی با سبک‌های شاخص معماری جهانی آشنایی داشته باشید تا بتوانید راحت‌تر سبک مورد نظر خود را بشناسید و راجع به آن مطالعات بیشتری داشته باشید.

سبک معماری کلاسیک (Classical Architecture)

بسیاری از بزرگان معماری جهان، معماری کلاسیک را مادر همه سبک‌های معماری جهان می‌دانند. در طراحی‌های معماری کلاسیک معمولا ظاهری زیبا و باوقار در کنار شکوه و عظمت مشاهده می‌کنید که در کنار تناسبات زیبا سرآغازی برای طراحی‌های متفاوت آینده و شکل گیری دیگر سبک‌ها بوده است. اگر بخواهیم چند مورد از شاخص‌ترین طراحی‌ها در معماری کلاسیک را نام ببریم باید به ساختمان‌ها و نقاط شاخص شهری در معماری روم و یونان باستان اشاره کنیم. با گذشت سال‌ها از ساخت ساختمان‌های طراحی شده توسط سبک معماری کلاسیک، هنوز هم این ساختمان‌ها زیبایی خیره کننده‌ای دارند و اکثر این آثار را می‌توان در پایتخت‌های کشورهای یونان و ایتالیا مشاهده نمود.

دوره زمانی سبک کلاسیک در معماری

سال‌های 850 پیش از میلاد مسیح تا 476 پس از میلاد مسیح

آشنایی با سبک‌های معماری جهان
سبک معماری کلاسیک را چگونه تشخیص بدهیم؟

هر سبک معماری نشانه‌های متعددی دارد که با استفاده از این نشانه‌ها می توان با دیدن یک ساختمان یا اثر، سبک معماری آن را تشخیص داد. نشانه‌های سبک معماری کلاسیک به شرح زیر است:

  • ساختمان‌های وسیع و بزرگ
  • استفاده گسترده از طرح‌های خمیده و گرد گوشه در طراحی المان‌ها و حجم‌های اصلی ساختمان‌ها
  • کنگره‌دار بودن ستون‌ها و جداره‌ها
  • و کنده کاری‌های دستی در آنها
  • الحاق متعلقات متعدد زینتی به ساختمان
  • القای حس شکوه و عظمت به محض نگاه کردن به آنها

چند نمونه ملموس از معماری کلاسیک

سبک معماری روم شرقی (Byzantine Architecture)

در دنیای معماری صاحب نظران بسیاری وجود دارد که تعداد زیادی از این افراد صاحب نظر‌‌، علاقه خاصی به معماری روم شرقی دارند که به معماری بیزانتین یا معماری بیزانس نیز معروف است. بسیاری سبک معماری روم شرقی را به تعدد در گنبدها و جزئیات تجملی فراوان می‌شناسند.

یکی از هدف‌های این سبک معماری این بوده است که مخاطب را با استفاده از گنبدهای فراوان و همین طور استفاده هوشمندانه از موزائیک‌های براق، شگفت زده نماید. معمولا با استفاده از این سبک معماری قصرهای سلطنتی باشکوه با جزئیات تجملاتی و البته مسحور کننده ساخته می‌شد و در طراحی برای آن سقف‌ها و ستون‌های بلند و البته تعداد زیادی گنبد در نظر گرفته می‌شد تا فرد بیننده با دیدن این بناها مجاب شود که فرد قدرتمند، ثروتمند و مهمی در این بناها زندگی می‌کند.

علاوه بر قصرهای متعددی که با استفاده از این سبک ساخته شده‌اند، کلیساها و مساجد بسیاری نیز طراحی شده‌اند که نمونه آنها در آثار تاریخی و معماری استانبول قابل مشاهده است.

سبک معماری بیزانس را چگونه تشخیص بدهیم؟

تشخیص سبک معماری بیزانس یا روم شرقی آسان‌تر از بقیه سبک‌هاست. اگر بنایی دیدید که گنبدهای فراوانی دارد و به جزئیات بسیار توجه شده و تجملات فراوانی هم در جزئیاتش به کار رفته است، شک نکنید سبک معماری آن بنا، معماری روم شرقی است.

دوره زمانی سبک بیزانس در معماری

از سال 330 میلادی تا 1453 میلادی

آشنایی با سبک‌های معماری جهان
چند نمونه ملموس از معماری روم شرقی یا بیزانس

سبک معماری رومانسک (Romanesque Architecture)

در ادامه مطلب ” آشنایی با سبک‌های معماری جهان ” قصد داریم یکی دیگر از سبک‌های معروف معماری جهان را برای شما معرفی کنیم. یکی از سبک‌های معماری شناخته شده و البته شاخص در معماری، سبک رومانسک است که به سبک معماری رومی‌وار نیز معروف است. آنچه این سبک از معماری را شاخص نموده و از بقیه سبک‌ها متمایز می‌کند استفاده از ستون‌های ضخیم در کنار بدنه‌های گرد و دایره‌ای شکل است.

سبک معماری رومی‌وار مربوط به قرون وسطاست که عموما بناهایی که با استفاده از این سبک معماری طراحی شده‌اند، ساده، بسیار سنگین و همچنین بسیار هم بزرگ بوده‌اند. در این سبک، هر ساختمانی که ساخته می‌شد، دیوارهای ضخیم و سنگین داشت و کل بنا هم بسیار سنگین ساخته می‌شد. این در حالی بود که در این سبک بر خلاف دیوار‌های قطور، تعداد پنجره‌ها بسیار کم بود و پنجره‌هایی هم که در نظر گرفته می‌شد بسیار کوچک بود. در تزئینات داخلی هم بیشتر از طرح‌های زیگ زاگی و لوزی شکل استفاده می‌شد و عموما مورد دیگری نداشت.

سبک معماری رومانسک را چگونه تشخیص بدهیم؟

هر جا بنایی را مشاهده نمودید که ستون‌های ضخیم و قطوری داشت و بدنه سازه هم گرد و دایره ای شکل بود، بدانید که این بنا با سبک معماری رومی وار ساخته شده است.

دوره زمانی سبک رومی‌وار در معماری
در بازه زمانی بین سالهای 900 تا 1200 میلادی ساختمان‌هایی با این سبک ساخته می‌شد.
آشنایی با سبک‌های معماری جهان
چند نمونه ملموس از معماری رومانسک یا رومی‌وار

سبک معماری گوتیک (Gothic Architecture)

یکی دیگر از سبک‌های معماری که تغییر و تحول بزرگی در این دنیا ایجاد نمود، سبک معماری گوتیک بود. این سبک که پیشرفت بزرگی در دنیای معماری محسوب می‌گردد، دستاورد اروپاییان بود و به واسطه آن ساختمان‌هایی طراحی و ساخته گردید که با دیگر ساختمان‌ها تفاوت‌های بسیاری داشتند. ساختمان‌های طراحی شده در سبک گوتیک عموما بلندتر و سبک‌تر بودند و طوری ساخته می‌شدند که بیشتر از دیگر ساختمان‌ها خودنمایی می‌نمودند. از این سبک معماری بیشتر در ساخت کلیساها استفاده می شد و شاخصه آنها وجود طاق‌های نوک تیز در بنا بود.

جذابیت این سبک معماری باعث گردید تا در حد فاصل اواسط قرن 18 تا 20 میلادی، این سبک دوباره و به مرور احیا گردد که همین موضوع باعث گردید، جهان مجددا شاهد ساخت ساختمان‌هایی با استفاده از این سبک معماری باشد.

شما اولین نفری باشید که در مورد این پست نظر می‌دهید.