بهزی

ویژگی لباس کار آتش نشانی

زمان مطالعه 1 دقیقه

ویژگی لباس کار آتش نشانی

در شغل پر خطر و با ارزشی که آتش نشانان دارند لباس ایمنی حرف اول را در رعایت مسائل امنیتی می­زند، همانطور که احتمالا می­دانید کار نیروهای آتش نشانی محدود به خاموش کردن آتش نیست و در هرگونه مسائل امنیت جانی دخیل هستند پس بسیار مهم است از لباسی استفاده کنند که دارای ویژگی­هایی منحصر به فرد باشد تا در برابر عواملی که جانشان را تهدید می­کند از آن­ها محافظت شود. اولین ویژگی در لباس­های آتش نشانی ضد حریق بودن آن­هاست و از الیافی ساخته شده­اند که گرما و حرارت را بازتاب می­دهد ولی این تنها یکی از ویژگی­هایی است که در این نوع لباس ایمنی به کار می­رود، همچنین این لباس­ها دارای انواع مختلفی هستند که در ادامه به انواع و ویژگی­های آن­ها می­پردازیم.

انواع لباس­ آتش نشانان

لباس آتش نشانی با توجه به عملیاتی که پیش می­آید متفاوت است و از کارایی­های مرتبط با آن عملیات برخوردار می­باشد. مسئله­ای که در هر کدام از لباس­ ایمنی آتش نشانان باید مورد توجه باشد کیفیت آن مطابق با دستورالعمل­های جهانی است و در غیر این صورت جان نیروهای فداکار آتش نشان را به خطر می­اندازد.

لباس آتش نشانی در مبارزه با حریق

کاربرد این لباس نسبت به دیگر وقایع بیشتر است، لباس مناسب حریق از الیاف نسوز تهیه شده و به صورت سه لایه ساخته می­شوند تا در عملیات­های حریق و آتش سوزی مقاوم و کاربردی باشند. این لباس می­تواند هم به صورت جداگانه و سرهمی باشد و از شلوار و اورکت تشکیل می­شود. یکی از ویژگی­های این لباس رفع تعریق آتش نشانان با استفاده از گورتکس در لایه­ی داخلی آن است که به جریان دادن هوا کمک می­کند. رنگ­بندی لباس­های آتش نشانی شامل رنگ­های قرمز، زرد، نارنجی، سرمه­ای و طوسی است که با توجه به نقش فرد در عملیات رنگ لباس تعیین می­شود. به طور معمول نیروهایی که با آتش دخالت دارند لباس آن­ها نارنجی و قرمز است و دیگر نیروهای پیشتیبانی که از حریق دور هستند از رنگ سرمه­ای و طوسی استفاده می­کنند.

لباس ایمنی در تماس با آتش

یونیفرم آتش نشانانی که با آتش در تماس هستند با نیروهایی که به خاموش کردن و مبارزه با آن می­پردازند تفاوت­هایی دارد و طبیعتا ایمنی این لباس­ها بسیار بیشتر است. به همین دلیل کارایی این لباس ایمنی بسیار حساب شده است و باید تمامی بدن را بپوشاند و از آن محافظت نماید. لباس کار آتش نشانان در تماس با حریق شامل دستکش، اورکت، شلوار، کلاه ایمنی و کفش مناسب است و جنس آن از آلومینیوم فایرتکس و فایبر گلاس نسوز می­باشد که قابلیت حفاظت از بدن در برابر حرارت زیاد و انعکاس گرما را دارد، همچنین این لباس­ها مسلما نسوز و ضد حریق می­باشند. لباس­هایی نیز با همین شکل وجود دارد که مناسب تماس با آتش نیستند و با قابلیت ضد حریق تنها برای عبور از درون آتش مناسب است.

لباس کار در مواجهه با الکتریسیته

نوع دیگری از لباس­های کار آتش نشانی مناسب استفاده در محیط­های دارای خطر برق گرفتگی و وجود الکتریسیته می­باشد، این لباس­ها الکتریسیته را به زمین انتقال می­دهند و بدن انسان را کاملا ایمن نگه می­دارند. در شرایط خطرناکی که آتش نشانان اقدام به فعالیت در همچین محیطی می­کنند نیازمند شرایطی هستند که تا حد امکان بتوانند راحت­تر به انجام کار خود بپردازند و این لباس همین شرایط را فراهم می­کند.

لباس کار در محیط­های شیمیایی

این لباس ایمنی نیز برای کار در فضاهایی است که در آن مواد یا بخارات شیمیایی یا اسیدی وجود داشته باشد کاملا مناسب است، این لباس علاوه بر ضد الکتریسیته بودن دارای دستکش، کلاه و چکمه است و به صورت اورال یا سرهمی می­باشد. در مواردی که عملیات آتش نشانان در محیط­های دارای گاز سمی و مایعات اسیدی باشد استفاده از این لباس مخصوص زمینه­ای را برای انجام عملیاتی با خطرات کمتر فراهم می­آورد.

ویژگی لباس کار آتش نشانی
ویژگی­های عمومی لباس­ آتش نشانی

با توجه به اینکه نیروهای آتش نشانی بیشتر از هر مسئله­ای با آتش و حریق در تماس می­باشند اصل مهم در این لباس­ها نیز ضد حریق و نسوز بودن آن­ها است و سپس موارد بسیار مهم دیگری که در صورت رعایت نشدن و پایین بودن کیفیت آن جان آتش نشانان را تهدید می­کند. با رعایت نشدن این ویژگی­ها در تهیه­ی لباس ایمنی فشار زیادی به نیروها وارد شده و در هنگام انجام عملیات با توجه به انرژی زیادی که صرف می­کنند ممکن است خطرات زیادی را متحمل شوند.

اجسام تیز: در عملیات نجات و رفتن در دل آتش وجود هرگونه جسم تیز و برنده بسیار رایج است، پس در تهیه لباس کار آتش نشانی باید این مورد لحاظ شده باشد و در مواقع برخورد با اجسام تیز و برنده مقاوم باشد.
ضد آب بودن: لباس ایمنی آتش نشانی باید مقاوم در برابر ورود آب و رطوبت به درون خود باشد و الیاف آن به گونه­ای باشد که از جذب این موارد خودداری کند.
وزن لباس: به دلیل تحرک زیاد در عملیات­ها بسیار مهم است وزن لباس­ها مناسب باشد تا در روند کار مشکلی برای نیرو­ها به وجود نیاورد، وزن معمول لباس آتش نشانی 2.400 کیلوگرم می­باشد.
شب رنگ: برای دیده شدن و تشخیص داده شدن در موارد حیاتی و در مکان­های تاریک در قسمت­هایی از لباس­ها تکه­هایی از پارچه­های شب رنگ دوخته می­شود و در موقعیت­های خطرناک می­تواند بسیار کاربردی باشد.
جلوگیری از تعریق: لایه­ی زیرین لباس باید قابلیت انتقال هوا را داشته باشد تا تعریق آتش نشان­ها را تا حد زیادی کاهش دهد، همچنین با توجه به جنس این لباس­ها بسیار نیاز است ورود هوا به خوبی صورت بگیرد تا حرارت و دمای بدن را خیلی بالا نبرد.
وجود جیب: وجود جیب در قسمت بیرونی لباس کار آتش نشانی برای نگه­داری از ابزاری مانند بیسیم یا دیگر تجهیزات مخصوصی که آتش نشانان به همراه دارند مورد استفاده قرار می­گیرد.
سایز: لباس ایمنی آتش نشانی باید در سایزهای مختلفی تهیه شود تا در پوشش توسط نیروها مشکلی پیش نیاید و به طور مناسب تمام بدن را پوشش دهد، آستین لباس­های کار آتش نشانی باید تا روی مچ دست باشد.

جنس لباس ایمنی نسوز

یکی از مواد سازنده در لباس­های ضد حریق استفاده از آزبست یا همان پنبه­ی نسوز است که در ساخت الیاف آن به کار می­رود و مقاومت زیادی در برابر آتش و حرارت دارد. این الیاف ترکیبی از سیلیکات­های معدنی از جمله سیلیکات آهن و سیلیکات منگنز است. در لایه­ی خارجی لباس کار از کولار آلومینیوم به کار رفته که قابلیت دفع حرارت و منعکس نمودن گرما را دارد و آن را جذب نمی­کند.

شما اولین نفری باشید که در مورد این پست نظر می‌دهید.