کپسول آتش نشانی چیست؟
کپسول آتش نشانی دستگاهی است که برای خاموش کردن آتش از آن استفاده میکنیم عملکرد این دستگاه که قابل حمل دستی نیز هست، به این صورت است که بسته به نوع آتش ترکیبات داخل مخزن استوانه ای مانند آب، گاز دی اکسید کربن، بیورسال و… را با فشار بر روی آتش می افکند.
تاریخچه خاموش کننده های دستی
تسبیوس از اسکندریه حدود ۲۰۰ سال قبل از میلاد مسیح یک پمپ دستی اختراع کرد. عملکرد این دستگاه رساندن آب به آتش به صورت زنجیرهای از سطل بود.
طبق مدارک و شواهد به دست آمده، اولین خاموش کننده آتش نشانی توسط آمبرود گادفری در سال ۱۷۲۳ در کشور انگلستان اختراع شد. او که یک شیمیدان نامی در زمان خود بوده، مخزنی دارای مایع خاموش کننده و ظرف حاوی باروت تعبیه کرده بود که با اتصال فیوزهای متصل دهند در این خاموش کننده و شعله ور شدن باروت محلول خاموش کننده بر روی آتش پراکنده شده و باعث خاموش شدن حریق می شده است.
عوامل مهم که برای ایجاد یک آتش سوزی نقش دارند عبارتند از:
. ماده قابل اشتعال (سوخت)
.حجم معینی از اکسیژن
.حرارت کافی

انواع کپسول های آتش نشانی کدامند؟
کپسول آتش نشانی محتوای آب
کپسول آتش نشانی محتوای پودر
کپسول آتش نشانی محتوای گاز
کپسول آتش نشانی محتوای کف
کپسول آتش نشانی محتوای مواد هالوژنه
کپسول آتش نشانی محتوای مواد شیمیایی مرطوب
کپسول آتش نشانی دی اکسید کربن
برای اطفاء حریق، چه نوع خاموش کننده ای مناسب است؟
آتش سوزی مواد خشک: بهترین خاموش کننده برای آتش سوزی های مواد خشک و قابل اشتعال مانند کاغذ، چوب و… کپسول هایی که پایه آبی دارند، می باشد. مانند کپسول آتش نشانی آب و گاز مایعات: در این نوع آتش سوزی ها که از مایعات قابل اشتعال مانند گریس، نفت، رنگ و…نشأت می گیرد، بهترین انتخاب کپسول آتش نشانی کف یا کپسول آتش نشانی هالوژن می باشد.
آتش سوزی وسایل برقی: تجهیزاتی مانند کامپیوتر، لوازم برقی آشپزخانه و… را هرگز با آب و یا خاموش کننده هایی که رسانا هستند خاموش نکنید. همچنین کپسول های آتشنشانی حاوی پودر و گاز توصیه نمی شود زیرا باعث خراب شدن تجهیزات برقی میشود بهترین انتخاب کپسول آتش نشانی گاز دی اکسید کربن است.
آتش سوزی تجهیزات فلزی: استفاده نادرست از ذرات و براده های فلزی بعضی از فلزات مانند آلیاژهای پتاسیم منیزیم که در آزمایشگاه ها استفاده می شود، می تواند باعث آتش سوزی شود. بهترین راه اطفاء حریق، استفاده از روش خفه کردن آتش می باشد. در آتشسوزیهای تجهیزات فلزی از ترکیبات پودری خشک که در انواع کپسول های آتش نشانی تعبیه شده است استفاده میکنیم.
رنگ های روی کپسول آتش نشانی چه کاربردی دارد؟
کپسول های آتش نشانی در استاندارد بین المللی دارای رنگ های متفاوتی هستند. معمولاً در ایران این خاموش کننده ها به رنگ قرمز هستند که نواری با رنگ های مختلف آن ها را از یکدیگر متمایز می کند. این کار برای شناسایی راحت تر کاربر صورت می گیرد. بر همین اساس نوار روی کپسول آتش نشانی محتوای آب، به رنگ قرمز، محتوای پودر به رنگ آبی، محتوای هالوژن به رنگ سبز، محتوای دی اکسید کربن به رنگ مشکی، محتوای کف به رنگ لیمویی می باشد.
نکات لازم برای خرید کپسول آتش نشانی چیست؟
معمولاً اطلاعاتی مانند ظرفیت مورد استفاده نوع مواد اطفائی و همچنین طرز استفاده از آن به صورت برچسب بر روی بدنه کپسول آتش نشانی قرار دارد و سازندگان ملزم به نصب برچسب هستند.
وزن کم، حمل و کاربرد آسان آن باید مورد توجه قرار بگیرد.
متناسب با شرایط جوی محیط (جریان هوا، دما و…) باشد.
شرکت تجهیزات ایمنی «دلفان ایمنی»، برای ایمنی در محیط کار، مراکز اداری،
چرا باید در محیط کار و منزل کپسول آتش نشانی داشته باشیم؟
در آتش سوزی های کوچک و موضعی اگر در همان لحظه اول با آگاهی از مواد در حال سوختن اقدام به اطفاء حریق کنید از گسترش آتش جلوگیری خواهید کرد. برای این نکته می توان از مثال بارز حادثه عظیم و تلخ پلاسکو یاد کرد. که از یک اتصال برق کوچک آغاز شد اگر افراد حاضر در محل همان لحظات اولیه از دستگاه های خاموش کننده استفاده می کردند هرگز چنین اتفاقی نمی افتاد به همین دلیل وجود کپسول های آتش نشانی برای کاهش احتمالی خطر در مراکز درمانی، ساختمان ها، ادارات و حتی مجتمع های مسکونی الزامی می باشد. هرچند که متأسفانه افراد کمی در استفاده از کپسول های آتش نشانی مسلط هستند و باید در این زمینه آموزش و فرهنگ سازی لازم صورت گیرد.
بهترین خاموش کننده برای ساختمان و واحدهای مسکونی چیست؟
اصولاً در آپارتمان ها و خانه ها مواد بسیار قابل اشتعال و خطرناک وجود ندارد. طبق مطالعات اخیر بیشترین حریق در خانه ها، در آشپزخانه صورت می گیرد که آن هم شامل خطر ناشی از آتش سوزی با گاز، روغن و… است. در سایر بخش های خانه اتصال لوازم برقی مانند شارژر موبایل، آتش سوزی فرش، پرده، مبلمان چوبی و… خطر آتش سوزی را افزایش میدهد. بنابراین بهترین پیشنهاد برای انتخاب یک خاموش کننده برای خانه، خاموش کننده کربن دی اکسید است.
سایر خاموش کننده ها مانند خاموش کننده پودری به دلیل پخش شدن محتوای آن در خانه و دردسرهای تمیز کردن بعد از آن، و خاموش کننده کف و مواد هالوژنه به دلیل مقرون به صرفه نبودن، توصیه نمی شود.
هر ساختمان به چند کپسول آتش نشانی احتیاج دارد؟
برای محاسبه تعداد خاموش کننده برای ساختمان، کارگاه، مراکز درمانی و…. باید موارد زیر را در نظر بگیرید.
مساحت کارگاه یا هر محیط دیگری که قصد خرید کپسول آتش نشانی برای آن مکان را دارید.
میزان مواد سوختنی که امکان حریق را به وجود می آورد.
برای محاسبه تعداد خاموش کننده مورد نیاز متناسب با مساحت آن مکان از فرمول زیر استفاده کنید.
مراحل اساسی قبل از کار با خاموشکننده ها چیست؟
حفظ خونسردی
شخص باید ضمن حفظ خونسردی و سرعت عمل مناسب را نیز داشته باشد زیرا اگر آتش در زمان طلایی خود خاموش نشود دیگر خاموش کننده های دستی کارایی مناسب را نخواهد داشت.
اعلام حریق
سریعاً ساکنین و افراد حاضر در محل را از وجود حریق آگاه ساخته تا فرصت کافی برای ترک محل و تخلیه ایمن داشته باشند.
اطلاع به مراکز نیروی آتش نشانی
با آتش نشانی تماس گرفته و موقعیت دقیق حریق را اطلاع دهید تا تیم های واکنش در شرایط اضطرار در کمترین زمان خود را به محل حادثه برسانند.